perjantai 4. lokakuuta 2019

HAMMASHOITO NUKUTUKSESSA

Olen tänne aikaisemminkin maininnut, että olen kärsinyt läpi koko elämäni järkyttävästä hammaslääkäripelosta. Pelko juontaa juurensa lapsuuden epäonnistuneista hammaslääkäri kokemuksista. Hammaslääkärissä en pelkää kipua ja minulla on aikaisemmin onnistuttu paikkaamaan hampaita ilman puudutusta. Pelkään puudutus piikkiä, työskentelyä nielun lähellä herkän oksennusrefleksin takia ja suuta täynnä pumpulituppoja, hoitolaitteita ja sitä imuria.

Raskausaika pilasi mun hampaat ihan täydellisesti ja ne ovat oireilleet enemmän ja vähemmän koko viime talven ja kevään. Toukokuussa päätin varata ajan Oralille tarkastukseen ja kysellä mahdollisuutta päästä nukutushammashoitoon. Tarkastuksessa selvisi, että hampaistani löytyy 11 paikattavaa reikää, 3 poistettavaa viisaudenhammasta ja yksi niin pahasti reikiintynyt hammas, joka olisi myös poistettava. Työtä olisi siis paljon. Onneksi mitään esteitä nukuttamiselle ei löytynyt.


Heinäkuun alussa sain tietää nukutushoidon ajankohdan ja kustannusarvion hampaiden hoidosta. Mitään halpaa lystiä tämä ei ollut! Nukutuksen kesto oli 4,5 tuntia, joten se jo itsessään nosti hoidon hintaa. Pelkästä nukutuksesta maksoimme reilut 2000 euroa! Mutta tämä oli ainoa keino saada hampaat hoidettua, joten se oli koko rahan arvoista. :)

Jännitin nukutusta älyttömän paljon! Pelkäsin ihan hirveästi, etten heräisi. Viimeisenä ennen nukahtamista varmistelin vielä anestesialääkäriltä, että heräänhän minä tästä varmasti. Nukkuessa aika tuntui menevän todella nopeasti ja herätessä tunsin pientä pahoinvointia. Pahoinvointilääke helpotti oloa melko nopeasti.

Paikkaukset sujuivat hyvin, mutta paikkojen korkeita kohtia oli vaikea hioa tasaisiksi. Tästä syystä jouduin käymään viikon päästä hoidosta hiotuttamassa ne. Korkeita kohtia ei ollutkaan montaa, joten käynti oli todella nopea. Toisen viisaudenhampaan poistossa oli pienet riskit hermovauriolle, mutta onneksi kaikki poistot sujuivat hyvin.

Ennen hampaiden poistoa, he olivat puuduttaneet poistokohdat kunnolla. Tästä syystä en herätessä tuntenut kovaa kipua. Puudutus helpotti vasta myöhään illalla, kun olimme jo kotona. Onneksi kuitenkin Burana ja Panacod pitivät kivut hyvin poissa. Panacod ei vissiin oikein sopinut minulle, sillä se sai minut voimaan pahoin ja nukahtamaan kuudeksi tunniksi aina pillerin ottamisen jälkeen. Ensimmäinen viikko operaation jälkeen meni käytännössä nukkuessa. Onneksi äitini auttoi meitä hoitamalla Eliania Villen ollessa töissä. Minä sain rauhassa parannella itseäni ja nukkua.


Poistojen jälkeen kasvot olivat todella turvonneet pari päivää. Turvotus kuitenkin laski suhteellisen nopeasti. Pidin joka päivä useaan kertaan kylmiä kääreitä poskilla. Onneksi mustelmia ei tullut lainkaan! :) Poistokohtiin laitettiin itsestään sulavat tikit, jotka ovat sulaneet jo melkein täysin.

Seuraava hammaslääkäri aika olisi puolen vuoden päästä. Kyseessä on ihan vain perus tarkastus, jossa katsotaan ettei uusia reikiä ole tullut. :)

Minulle jäi tästä todella positiivinen kokemus, vaikka edelleen pelkään hammaslääkäriä todella paljon, uskallan nyt ainakin tuonne tarkastukseen mennä ilman etukäteen stressaamista ja öisin valvomista. :) Kätevä tapa saada hampaat kuntoon jos suussa on enemmänkin tehtävää.

Seuraa minua
Instagram: jennajanikaa
Facebook: Suloisia unelmia

2 kommenttia:

  1. Meidän tytöltä on poistettu hammas nukutuksessa. Hänelläkin on ollut hammaslääkäripelko. Pienempänä hammaslääkäri veti poralla huulen auki ja siitä jäi pelkoja. Hyvä, että sait hoidettua asian <3

    VastaaPoista
  2. Ikävä kuulla, että sinullakin on tämmöinen pulma. Itse olen myös kärsinyt samasta hämmäslääkärikammosta. Mutta olen kuullut myös samaa, että hammaslääkäriasemat antaa tarvittaessa myös nukutuksen mutta ei tosiaan halvimmasta päästä. Toivottavasti hampaat voi nyt paremin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥