keskiviikko 16. elokuuta 2017

HANKINTOJA VAUVALLE

Ensimmäiset hankinnat vauvalle tehtiin raskausviikolla 8. Tiedämme, että ostettavaa on paljon, joten helpointa oli aloittaa ajoissa. Paljon on hankittu ja paljon puuttuu edelleen. Tässä pieni katsaus siihen, mitä meillä jo on. :)

Vauvan vaatteita koossa 44-74. Vaatteita on ostettu uutena ja käytettynä. Osa on saatu sukulaisilta. Pienet vaatteet ovat niin suloisia, että niitä voisi hypistellä vaikka koko ajan. On vaikea arvioida minkä kokoisena vauva syntyy, joten olemme varanneet muutaman vaatteen kokoa 44 ja 48. Suurin osa vaatteista on kokoa 50-62. Tein listan puuttuvista vaatteista ja edelleen niitä puuttuu paljon! Stressi iskee, kun miettii mistä ja milloin kaiken hankimme.
Yhdistelmävaunut. Ville jätti vaunujen valinnan minulle, joten sain vapaasti selata erilaisia sivustoja ja tutustua vaunuihin. Myös keväällä järjestetyillä lapsimessuilla oli muutamia erilaisia vaunuja esillä. Siellä pääsimme kokeilemaan vaunuja. Liikkeisiin en jaksanut lähteä kiertelemään vaan keskityin lukemaan netistä ihmisten kokemuksia. Omat kriteerini vaunuille olivat: kääntyvät etupyörät, jotka helpottavat keskustassa ja kaupoissa liikkumista, miellyttävä ulkonäkö, valkoinen väritys ja budjetti alle 1 000 euroa. Lemppareiksi valikoituivat Nord Activet! Ne täyttivät kaikki kriteerit ja olivat luonnossa vielä ihanemmat kuin kuvissa! Vaunujen mukana tuli sade- ja hyttyssuojat, hoitolaukku ja viltti. Vaunujen kopan päätyä saa nostettua hieman koholle, jotta vauva näkee vaunuista. :) Vielä syksyn aikana pitäisi koirat opettaa kulkemaan vaunujen kanssa.
Turvakaukalo. Turvakaukaloa oli vaikeampi valita kuin vaunuja, mutta onneksi netistä löytyy yllinkyllin toisten kokemuksia asiasta. Päädyimme valitsemaan Britaxin Primon mustana. Aiomme ostaa kaukaloon vielä telakan, jotta sen kiinnittäminen autoon olisi helpompaa.
Näiden lisäksi olemme hankkineet jo leluja, vaippoja, vauvaöljyä, talkkia, puhdistuspyyhkeitä, topseja, harsoja, tutteja, tuttinauhoja, tuttipulloja, pyyhkeitä, lakanoita ja kirjoja. Kuten huomaatte, edelleen puuttuu paljon kaikkea ja välillä sitä rupee miettimään tuleeko meillä kiire. Onneksi marraskuuhun on vielä muutama kuukausi aikaa ja jokaisella kauppareissulla mukaan tarttuu jotain. Listalla olevat asiat vähenevät kuitenkin koko ajan. :)

Mitä kaikkea te olette hankkineet vauvalle ennen syntymää? :)


Seuraa minua
Instagram: jennajanikaa
Snapchat: jennajanikaaa
Facebook: Suloisia unelmia

36 kommenttia:

 1. Vaatteiden kanssa kannattaa olla maltillinen, niitä saa usein paljon myös lahjoiksi. Hyvinhän teillä on jo valmiina tavaraa. Muista myös itsellesi rintasuojia, rintakumi (jos imettäminen on kovin kivuliasta), siteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vaatteita tulee varmasti myös lahjana. :) Siteitä on varmasti hyvä muistaa ostaa reilusti kotiin!

   Poista
 2. Rintapumppu kannattaa hankkia:) jos esim. Olet todella väsynyt ja ville auttaa yösuöttöjen kanssa on kätevää kun voit pumpata maitoa etukäteen valmiiksi niin ei tarvitse antaa korviketta. Tai jos maidon tulo meinaa jossain kohti ehtyä ( mitä itselle kävi) niin pumpulla sai vilkastettua maidontuloa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa, en aio imettää vaan olen päättänyt, että pumppaan maitoa niin kauan kuin sitä tulee. :) Täytyisi vain löytää hyvä pumppu tähän hommaan. Onko sinulla suositella jotakin? :)

   Poista
  2. Hei! Ihan mielenkiinnosta miksi et aio imettää vauvaa? Jos haluat kertoa.. :)

   Poista
  3. Voiko muka nykyään päättää, ettei aio imettää? Vauvahan annetaan rinnalle heti ja koko lapsivuodeaika tukee nimenomaan imetystä. Ei siinä itseä ajatella vaan vauvaa. Imetys on tärkeä myös vuorovaikutuksen kannalta. Eikä maito edes nouse, jos ei imetystä aloita. Minäkin haluaisin kuulla perustelut tähän asiaan. Ja haluaisin myös kuulla, mitä neuvola on tästä mieltä.

   Poista
  4. Neuvolallehan asia ei kuulu millään lailla, mutta kun synnytin kuopukseni, samassa huoneessa sattui olemaan nainen, joka ei halunnut imettää vauvaansa ollenkaan. Hän siis pyysi lääkkeitä, jotka lopettavat maidontuotannon ja sitä ennen hänen piti jutella sosiaalityöntekijän tms. kanssa. Naisella oli muutenkin ilmeisesti jotain "ongelmia", sillä ei suostunut vaihtamaan vauvan vaippaakaan ilman suojakäsineitä.

   Itse en vielä ennen lapsen syntymää tekisi päätöksiä suuntaan tai toiseen :)

   Poista
  5. Ajattelin kirjoitella ihan erillisen postauksen koskien imetystä ja sitä, miksi en aio imettää. Siitä pääsette lukemaan enemmän ajatuksiani imetyksen suhteen.

   Kyllä sen maidon saa nousemaan ilman imetystäkin, jos vain jaksaa olla kärsivällinen ja yrittää. Neuvolallehan asia ei kuulu mitenkään, on jokaisen oma valinta miten lapsensa ruokkii. :) Itse en kuitenkaan mitään lääkkeitä halua, vaan pumpata vauvalle maidon ja juottaa pullosta. :)

   Poista
  6. Itsellä oli Avent rintapumppu ja olin tyytyväinen:)

   Poista
  7. Kiitos! Täytyykin tutustua tuohon ja vertailla muihin :) mukava kuulla kokemus!

   Poista
 3. Miksi ihmeessä nainen, joka on halunnut muka lasta niin kauan,ei voi tarjota sitten vihdoin kun sen lapsen saa, tälle parasta mahdollista ravintoa? Todella todella outoa? Pumppaamalla et pysty maidontuotantoa ylläpitämään kuin hetken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai tarjoan lapselleni parasta mahdollista ravintoa. Tarjoan sen vain pullosta. Samaahan se maito on tuleeko se pumppaamalla pulloon ja siitä vauvan suuhun vai tissistä suoraan. :) Kyllä pumppaamallakin on mahdollista ylläpitää maidontuotantoa pitkään. Asiasta kannattaa sinunkin ottaa selvää, ennen kuin avaat sanaisen arkkusi. Toivon, että maitoa riittäisi mahdollisimman pitkään, mutta jos ei riitä niin sille ei voi mitään. Voihan se maidontuotanto loppua ihan imettämälläkin.

   Poista
  2. Mutta olethan ottanut huomioon sen, ettei monet naiset heru pumpulle ollenkaan tai hyvin vähäisiä määriä? Ja jos vauva on vaativa (toivottavasti ei!), niin missä välissä pumppaat, jos yhden aterian pumppaamisessa saattaa mennä vaikkapa tunti?
   Pikkuvauva kuitenkin syö aika monta kertaa päivässä ja vähän isompana määrät voivat olla aika isoja. Toki toivon, että kaikki menee niin kuin olet kuvitellut, mutta kun se ei aina mene niin. Itse olin pitänyt imettämistä itsestään selvyytenä, mutta ei ollut tullut mieleenkään, että lapsella on nenämahaletku ensimmäiset kolme viikkoa, kun ei syönyt rintaa eikä pulloa. Ja ei. En herunut pumpulle, vaikka mitä kokeiltiin. En ole siis sitä mieltä, että imetys on ainoa vaihtoehto, mutta tuntuu, että sulla on vähän ruusuiset kuvat pumppauksen helppoudesta. Toivon kuitenkin vilpittömästi, että kuulut niihin, joilla ongelmia ei ole!

   Poista
  3. Tässä muistaakseni sairaalassa otin asian viime viikolla puheeksi ja kätilö sanoi että ei kannata panikoida jos ei yhdelle pumpulle heru, jollekin toiselle voi herua. Rauhassa etsiä se oma. Eli kyllä olen luonut asialle ajatuksen ja kysynyt siitä. :) uusia asioitahan nämä minulle ovat ja pyrin ottamaan mahdollisimman paljon selvää kaikesta ennen vauvan syntymää. :)

   Poista
 4. todella sairasta jättää läpsi imettämättä jolloin maidontuotanto loppuu lyhyeen eli tuhoat lapsen elämän jo heti alkuunsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sairasta??

   Poista
  2. Mitä sairasta tässä on? Ei se lapseni elämää tuhoa, että hän saa ruokansa tuttipullosta eikä rinnasta. Samaa tavaraa se on. Ja jos yhtään olet asioista perillä, pystyy pumppaamallakin ylläpitämään maidontuotantoa. Ihan yhtä hyvin se voi lopahtaa vaikka imettäisikin. Suosittelen ottamaan asioista selvää. :)

   Poista
 5. Oksettavia nämä kommentit. Hyi helvetti että ällöttää teidän kaltaiset ihmiset jotka tulevat moralisoimaan ja haukkumaan sairaaksi. Te ette todellakaan tiedä Jennan syitä siihen ettei imetä, joitain se ahdistaa ja toisia stressaa ja se voi aiheuttaa stressin myötä vaikka mitä. Toisilla on terveydellisiä syitä ja mitä ikinä. Jenna kertoi kuitenkin pumppaavansa eli vauva saa äidinmaitoa eikä mitään korviketta. Vauvaa tuskin itseään kauheasti harmittaa ettei tissille pääse kun alusta asti pulloon tottuu. Tavallisia ihmisiä tähänkin mennessä pulloilla syötetyistä vauvoista on kasvettuaan tullut. Eiköhän se ole pääasia että vauva saa ruokaa, ei se niin justiinsa ole saako se sitä tissistä vai pullosta. Hävetkää! Jennasta tulee loistava äiti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vauva saa kuitenkin rintamaitoa eikä korviketta. Minulle on erityisen tärkeää, että pumppaaminen lähtee sujumaan ja vauva saa äidinmaitoa mahdollisimman pitkään. :) Tärkeintä on, että vauva saa ravintoa ja kasvaa. :) Kiitos paljon <3

   Poista
 6. Ensimmäisen lapsen kohdalla tuli hankintoja tehtyä, toisen kohdalla tarvinnut ostaa oikeastaan mitään. Jos meille suodaan kolmas niin nyt meille voisi vihdoin tulla itkuhälytin, sillä sitä ei ole aikaisemmin ollut. Vauva ei itseasiassa tarvi kuin äidin, joka on useimmiten turva ja ruoka samassa paketissa. No vaipat on itseasiassa hyvä lisä. Ostimme korviketta yhden paketillisen kummankin lapsen kohdalla kaappiin valmiiksi, ajattelin jos maitoa ei tulisikaan tai olisi jotain ongelmia. Kuopus (1v 3kk) ei ole maistanutkaan korviketta. En aio imetyksestä enempää saarnata tai syylistää, sillä jokainen äiti ja lapsi päättävät niistä itse. Pyydän kuitenkin, että kokeilisit sitä ja antaisit imetykselle mahdollisuuden. Ja perehdy imetykseen. Ensimmäiset viikot ovat kivuliaita mutta niistä voi selviytyä. Yksikin tippa äidinmaitoa on kuin lottovoitto, oli se sitten suoraan tissistä tai pullosta. Tissistä kylläkin mielestäni helpompi, aina mukana ja lämmintä, ei tarvitse tiskata tai etsiä mikroa. On kokemusta pullo- ja tissilapsesta. No saarnasimpa sittenkin vaikka ei pitänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmasti helpompaa, kun on jo lapsia entuudestaan. Ei tarvitse hankkia niin paljoa suurempia juttuja, kuten pinnasänkyä tai hoitopöytää. Tuo voisi ihan hyvä olla, että ostaa varmuuden vuoksi paketin korviketta kaappiin. Maidon tulosta, kun ei koskaan voi olla täysin varma. Toivon kuitenkin, että maito lähtisi hyvin nousuun ja vauva pärjäisi sillä. :)

   Poista
 7. Itsekin pumppasin vauvalleni maitoa kokinaisen vuoden joten ei se ainakaan täälä maidontuloon vaikuttanut :D ja ihan terveeltä ja tervejärkiseltä toi lapseni silti vaikuttaa. Duunia se vaatii paljon tosin, tsemppiä Jenna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) mahtavaa että olet jaksanut vuoden pumpata! Toivoisin itsekin saavani pumpata mahdollisimman pitkään :)

   Poista
 8. Hirveä homma pumppaaminen ja pulloruokinta. Koko ajan pestävää, lämmitettävää, pakastettavaa, steriloitavaa jne. Ja valvominen siihen päälle. Suoraan sanottuna onnea matkaan!
  Niin paljon helpommalla pääsin imetetyn lapsen kohdalla. Suulakihalkion takia en yhtä lapsistani voinut imettää ja esim. kotoa liikkuminen oli kamalaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Uskon, että tulen selviämään tästä haasteesta. :) Ikävää, ettet voinut imettää yhtä lapsistasi.

   Poista
 9. En halua ottaa kantaa itse asiaan, mutta tuon oman kokemukseni kahden lapsen osalta rintamaidon pumppaamisesta. Minulla tuli maitoa enemmän kuin vauvat jaksoivat syödä (vaikka olivatkin yli nelikiloisia) ja toisaalta minulla oli taipumus rintatulehduksiin. Ylimääräistä maitoa oli siis aika ajoin pakko pumppailla. Ongelma oli, että pelkkä pumppaaminen ei ikinä saanut maitoa herumaan, ei vaikka miten olisi itse hieronut ja yrittänyt ajatella "vauva-ajatuksia". Ei herunut sairaalassa eikä kotirauhassa. Maidon herumiseen tarvittiin aina vauva imemään. Ratkaisuksi tuli yhdellä kädellä käytettävä pumppu, jolla sain pehmennettyä toista rintaa samalla, kun vauva tyhjensi toisen rinnan. Mutta pelkällä pumppaamisella olisi homma kyllä ollut minulla mahdotonta. Enkä tajua, miten olisin selvinnyt niistä ensimmäisistä päivistä, kun rinnat olivat maidosta kivikovat, pakahtumaisillaan olevat limput, mutta mikään pumppaaminen ei saanut irti mitään. Sitä odotti kuin kuuta nousevaa, että vauva heräisi syömään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että joka tapauksessa löysitte ratkaisun ongelmaan. :)

   Poista
 10. Meillä taas :D ...en imettänyt esikoistani juuri ollenkaan, ja maitoakin pumppasin vähän yli kuukauden - hän on oikein terve ja tasapainoinen 4-vuotias. Toista lastani osaimetin 2 kuukautta ja pumppasin yhteensä 10 kuukautta - hän on nyt terve ja isokokoinen 1-vuotias =) Kukin tyylillään - Tsemppiä loppuraskauteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Kyllä tärkeintä on, että lapsi saa ruokaa. <3 Ei se pilalle mene vaikkei rintamaitoa saisikaan. :)

   Poista
 11. Mäkin suosittelen että etukäteen hankkii kaappiin perustarvikkeet, itse koin tärkeäksi ainkin harsoja, kaiken varalta korvikkeen, pumpun, tuttipullon/pieniä minigrip puseeja maidolle, maidonkerääjän, itkuhäyttimen, pieniä vaippoja, liivinsuojat, rintakumin, rintoihin voidetta (sinkki ja Lanolin), myös riittäävän isot (imetys)liivit, jotka siis käteä myös pumppaamisessa. Myös mulla olevaa Ainu Medela Swing-sähkökäyttäistä pumppua voin suositella, siinä on alussa erikseen herumisen käynnistämistoiminta. Ja sairaalassa meillä oli tehokkaita pumppuja, joilla voi jo siellä pumpata omaa maitoa varastoon (ja ottaa sit mukaan kotiin) tai ainkin yrittää käynnistellä maidontuotantoa. Ja kaikista tärkeimmäksi itse koin kaiken mahdollisen tiedon hankinnan etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Täytyykin lisätä noista mainitsemistasi asioista osa listalle. :) Täytyykin perehtyä tuohon mainitsemaasi pumppuun. Meillä edelleen pumppu ostamatta, ja kaikki vinkit hyvistä pumpuista otetaan vastaan. Tuo ainakin kuulostaa todella kätevältä! :)

   Poista
 12. Suunnilleen kaikki oleellinen tuli hankittua ennen syntymää, paitsi imetysliivit, liivinsuojia ja sit tietty tarpeeksi pieniä vaatteita. Meillä siis esikoinen syntyi keskosena ja pienimmät hankkimamme vaatteet oli 50 ja vauva tarvitsi aluksi 44cm vaatteita. Mutta hyvin pärjättiin <3. Onnea odotukseen! <3 -miljama.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. <3 Eli kyllä mekin pärjäämme, vaikka joitakin asioita saattaa puuttua vielä vauvan synnyttyä. :)

   Poista
 13. Tsemppiä valitsemallasi tiellä! Ootko varma etten halua kokeilla edes ensi imetystä? Ihan vaan mielenkiinnosta ;) en kritisoidaksesi päätöstäsi, koska se on tosiaan jokaisen oma asia!

  Mutta omasta kokemuksesta sanoisin että pumppaa aluksi niin usein kuin jaksat ja niin paljon kun vain irtoaa! Eikä varmaan kannata pitää mitään "keinotekoisia" edes 2h välejä, koska vastasyntynyt vauva voi olla rinnalla vaikka 1h tai 10 min välein. Ja sitä jatkuvaa stimulaatiota se rinta alussa tarvitsee jotta maidontulo kunnolla pääsee käyntiin. Käsinlypsyllä myös usein saa herumisen alkamaan jos ei suoraan ala pumpulle herua. Se lypsäminen kannattaa siis oikeasti opetella :) äläkä lannistu jos ensi päivinä maitomäärä vaikuttaa pieneltä. Se kasvaa kyllä pikkuhiljaa :) hurjasti tsemppiä loppu osotukseen!

  T. Elli + mini 1,5v + toukka rv 13+0 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon <3 Olen täysin varma, etten halua edes kokeilla imetystä. Kiitos vinkistä, painan tuon mieleeni sillä se tulee varmasti olemaan hyödyksi vauvan synnyttyä! :) Onneksi kätilö äitiyspoliklinikalla näytti miten käsinlypsäminen toimii ja aion kyllä opetella sen, jotta lapsi saa maitoa. :)

   Poista
 14. Moikka. Joko on kertynyt kokemusta nord active vaunuista? Ollaan mietitty kyseisiä vaunuja meijän kesällä syntyvälle vauvalle. Onko ne ollut hyvät? Onko jotain miinuksia ja plussia? Onko se tavarakori pieni, mahtuuko esim kauppakassi? 😊

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥