tiistai 24. heinäkuuta 2018

VAUVAN REFLUKSI

Elian on syntymästään saakka kärsinyt todella kovista vatsavaivoista. Ensimmäisten kuukausien aikana yritimme helpottaa niitä muun muassa vaihtamalla korviketta, cuplatonilla ja disflatylillä, maidon sakeuttajalla ja hieronnalla. Vatsavaivojen lisäksi ensimmäiset kuukaudet Elian kärsi puklailusta kymmeniä kertoja päivässä ja oksentelusta. Otimme asian puheeksi neuvolassa jo hänen ollessaan muutaman kuukauden ikäinen. Saimme lähetteen lastenlääkärille, mutta emme silloin vielä arvanneet, että koko vauvavuosi tulee olemaan yhtä lääkärissä ravaamista syystä tai toisesta.

Ensimmäisenä lähdettiin pois sulkemaan mahdollista maitoallergiaa. Koska minä olen maidolle allerginen, olisi se voinut periytyä myös vauvalle. Teimme kokeilun maidottomalla korvikkeella, mutta siitä ei ollut apua. Verikokeistakaan ei löytynyt mitään ja oireiden perusteella hän teki diagnoosin refluksista. Ehkä se, että Elian oksensi lääkärin vastaanotolla auttoi häntä uskomaan tilanteen todellisuuden. Saimme kokeiluun Zantacin ja Gavisconin, joista kummastakaan ei ollut apua Elianille. Zantac vähensi oksentelua ja pulauttelua, mutta vastapainoksi se aiheutti kamalat vatsakivut. Kun lääkkeistä ei ollut apua, lääkäri päätti jättää tilanteen vain seurantaan. Hänen mukaansa refluksi voisi helpottaa ja jopa lähteä pois noin puolen vuoden ikään mennessä, kun on aloitettu kunnolla kiinteät ruoat. Saimme myös luvan aloittaa soseiden maistelun jo kolmen kuukauden ikäisenä.

Puolen vuoden ikä tuli ja oireet vain pahentuivat. Pieni puklailu oli vähentynyt huomattavasti, mutta poika oksensi niin puurot, soseet kuin maidotkin. Päätimme varata ajan Mehiläiseen ja kysyä vielä toisen lääkärin mielipidettä. Saimme lähetteen taysiin ja noin kuukauden päästä saimme puhelinsoiton jossa meidät kutsuttiin allergiakeskukseen lääkärin vastaanotolle. Vastaanotolla Elianille tehtiin kaikki perustutkimukset ja lääkäri kurkkasi aikaisempien verikokeiden tulokset. Hän määräsi meidät uudelleen verikokeisiin ja allergiatestehin. Allergiatesteissä testattiin yleisimmät ruoka-aine allergiat ja siitepölyallergia. Mitään näistä ei Elianilla ollut ja saimme myös luvan syöttää hänelle porkkanaa ja mansikoita, kunhan vain allergiaoireet jäisivät iho-oireisiin. Jos jotain muuta tulisi, olisi nämä jätettävä ruokavaliosta pois. Lääkärikin kertoi meille sen minkä jo tiesimme, Elianilla on refluksi. Kysyimme häneltä onko mitenkään mahdollista helpottaa toisen oloa. Oksentelu ja puklailu on ikävää, mutta kuulemma näin pienen refluksioireita on vaikea helpottaa. Hänkin lohdutti meitä, että hyvin usein refluksi helpottuu yksi vuotiaaksi mennessä.

Meidän koko vauvavuosi on tähän asti ollut pukluja, oksentelua, jatkuvaa peseytymistä ja vaatteiden vaihtoa. On inhottavaa katsoa kuinka toinen oksentaa kesken leikkien suoraan lelujen tai itsensä päälle. Toivon todella todella paljon, että tämä helpottaa Elianin kasvaessa. Tulee niin voimaton ja surullinen olo, kun ei voi auttaa toista.

Onko teillä kokemusta vauvan refluksista? Mistä löysitte helpotuksen ja menikö se vauvan kasvaessa ohi? :)

Seuraa minua
Instagram: jennajanikaa
Snapchat: jennajanikaaa
Facebook: Suloisia unelmia

8 kommenttia:

 1. Meillä on ollut hoidossa pari pikkuista, joilla on ollut refluksiaa. Pieniä annoksi ruokaa ja useammin kuin muilla, nämä ohjeet saimme. Tosiaan oireet ovat kadonneet kun ikää on ollut päälle vuosi. Toivottavasti teilläkin pian helpottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Mekin voisimme kokeilla tuota, että annamme pienempiä annoksia ruokaa useasti. Tosin näillä helteillä ei ruoka pahemmin uppoa, mutta kunhan nämä tästä vähän hellittävät ja rupeaa ruokakin maistumaan. Tosin mitenhän tuo pätee maidon kanssa? hmm..

   Poista
 2. Meidän lapsella oli myös refluksia aika rajuna. Joinakin päivinä oksennus/puklu lensi kaaressa suusta. Hieman helpotti maidonsakeuttaja, mutta suurin helpotus tuli vasta, kun lähdettiin kunnolla kävelemään, eli viettämään aikaa enemmän pystyssä. Toivottavasti teillä helpottaa myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kamalaa, kun oksennus/puklu lentää kaaressa. Meillä kävi niin ensimmäisen kerran Elianin ollessa kuuden päivän ikäinen ja olimme sairaalassa edelleen. Kysyimme siellä jo onko asia normaalia, mutta ei kuulemma syytä huoleen. Eli täytyy toivoa, että se pystyyn nouseminen ja pystyssä olo helpottaisi oloa. <3 Hienoa kuitenkin kuulla, että teillä on helpottanut!

   Poista
 3. Voimia haluan ihan ensiksi teille toivoa! Vaikka oman vauvani kanssa refluksi on nyt taakse jäänyttää elämää, niin muistan kyllä kristallinkirkkaasti juurikin sen pahan mielen toisen puolesta, kun toinen oksentaa lähes kaiken syömänsä itsensä ja tavaroiden päälle. Me emme käyneet lääkärillä, kun omat refluksiepäilyni teilattiin neuvolalääkärin toimesta ja se lannisti minua. Emme myöskään käyttäneet mitään lääkkeitä tai maidonsakeuttajia, koska vauva ei oikein perustanut pullosta, enkä jaksanut alkaa kikkailemaan millään lääkeruiskuilla. Meillä refluksi helpotti n. puolen vuoden iässä. Tilannetta varmaan helpotti kiinteiden syömisen lisäksi se, että poika oppi konttaamaan ja istumaan ilman tukea samoihin aikoihin, joten mahaan ei enää kohdistunut painetta niin paljon. Oli outoa huomata ykskaks yhtenä iltana, että "hei me ei olla tänään vaihdettu vaatteita kertaakaan". Ja yhtäkkiä lipaston laatikko olikin täynnä puhtaita harsoja, kun oli tottunut siihen, ettei niitä ehtinyt sinne pyykkinarulta edes viedä.
  Haluan toivottaa teidän perheelle roppakaupalla tsemppiä ja toivotaan että pikkuisenne refluksi helpottaa mahdollisimman pian tai siihen löytyy sopiva hoitomuoto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Onneksi teidän vauvalla refluksi on jo helpottanut! Onpa inhottavaa, että neuvolalääkäri on heti teilannut epäilyksesi. Olen kyllä kiitollinen, kun olemme jaksaneet Villen kanssa tätä aisaa viedä lääkäriin ja ehkä Elianin oksennus vastaanotolla auttoi lääkäriä uskomaan. Toivon niin paljon, että meilläkin tämä menisi pojan kasvaessa ohi. Nyt hän on alkanut seisomaan tukea vasten, joten saa nähdä onko siitä helpotusta.

   Poista
 4. Siihen aikaan kun meidän lapset olivat vauvoja, ei refluksista puhuttu yleisesti - en ainakaan muista. Esikoinen oli oksentelija, mutta "hoidoksi" riitti se, että äiti sanoi sekä sisareni että minunkin olleen samanlainen ja että ohi menee. Mattoja ei voinut pitää lattialla ollenkaan, koska esikoinen oli todella liikunnallinen lapsi (on nyt liikunnallinen aikuinen) ja ryömi taukoamatta. Oli kuin etana: jätti jälkeensä limavanan, koska puklaili koko ajan ja ryömi sitten oksennustensa yli... Minä pesin pyykkiä ja lattioita... mutta lapsi söi ja kasvoi hyvin (todella hyvin: oli vauvana suuri ja nyt kaksimetrinen) eikä näyttänyt edes huomaavan puklailujaan. Oksentelu loppui kokonaan, kun siirtyi juoksemaan 10 kk:n ikäisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin mattoja todella vähän lattialla, kun suurin osa on puklattuja. Se on pääasia, ettei oksentelu vaikuta lapsen kasvuun. Eliankin kasvaa hyvin. Voi kumpa meilläkin loppuisi tuo oksentelu, kun poika rupeaa kävelemään.

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥