keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

ELIAN 5 KUUKAUTTA

Elian on jo viisi kuukautta! Aika on mennyt ihan uskomattoman nopeasti! Mihin mun pieni vauva on kadonnut?! Missä vaiheessa hänestä kasvoi näin iso poika? Elian kasvaa niin hurjaa vauhtia, ettei itse meinaa pysyä perässä. Hän käyttää tällä hetkellä koon 68 vaatteita ja koon 4 vaippoja.

5 kk neuvolassa keskustelimme Elianin päivärytmistä, soseiden syömisestä ja hampaiden hoidosta. Elianille on tullut jo alas eteen kaksi pienen pientä hammasta, joten saimme hampaiden hoito-ohjeet. Hampaita pitäisi harjata aamuin illoin ja hammasharjaan saa laittaa pienen nokareen hammastahnaa. Meille on muodostunut jo melko selvä päivärytmi. Elian heräilee samoihin aikoihin, kun Ville on lähdössä töihin. Paitsi nyt parina aamuna poika on herännyt jo ennen viittä, kun rupeaa olemaan jo sen verran valoisaa. Täytyy ehdottomasti hankkia kunnon verhot! Väsymys näkyy pojassa sitten pitkin päivää ja hän nukahtelee mitä omituisimpiin paikkoihin. Mutta niin, kun Elian on herännyt Ville syöttää hänet ja nukuttaa uudelleen. Yhdessä heräilemme 9 aikoihin ja aloitamme aamutoimet. Elianin aamutoimiin kuuluu muun muassa maito, puuro, vaatteiden vaihto ja paljon halimista ja leikkimistä. Tämän jälkeen Elian nukkuu 2-3 tunnin päiväunet ulkoeteisessä vaunuissa. Kun hän heräilee syömme, leikimme, luemme kirjoja ja seurustelemme. Toiset päikkärit Elian nukkuu 16-18 välillä. Ville tulee 17-18 aikoihin kotiin ja tämän jälkeen puuhailemme kaikkea perheenä. Pikku nokoset hän ottaa vielä illemmalla joko kävelylenkin aikana tai autoillessa. Yöunille hän menee yhdeksän jälkeen ja sitä ennen hän syö puuroa ja velliä. Enpä olisi muutama kuukausi sitten uskonut, että meillä voi joskus olla näinkin selvä päivärytmi! Arki on nyt huomattavasti helpompaa, eikä perhetyöllekään ole enää tarvetta. Elian syö puuron, vellin ja maidon lisäksi kasvis-, hedelmä- ja lihasoseita. Pikku hiljaa olemme aloittaneet myös sormiruokailua. Elianin mitat 5 kk neuvolassa olivat 7730 g ja 67,9 cm. Minkä kokoisia teidän 5 kuukauden ikäiset vauvat ovat olleet? :)

Talven ja alkukevään aikana olemme tavanneet lastenlääkärin useasti. Alunperin menimme hänen vastaanotolleen maitoallergia epäilyn takia. Se osoittautui kuitenkin vääräksi. Oireiden perusteella saimme refluksi diagnoosin ja lääkkeitä kokeiluun, joista ei kuitenkaan ollut apua. Helmikuun lopulla Elianille tehtiin vatsan ultraääni, jossa huomattiin munuaisaltaiden laajentuma. Lääkärimme kertoi joukon sairauksia ja erilaisia vaivoja, jotka voivat aiheuttaa tälläistä. Nyt olemme yksi kerrallaan lähteneet poissulkemaan niitä. Ensimmäiseksi on suljettava pois munuaisten vajaatoiminta. Elianilta otettiin munuaisverikokeita. Ainoastaan natrium ja kalium on täytynyt kontroilloida uudelleen ja nekin olivat nyt viimeisimmässä hyvät. Syytä huoleen ei ole, Elianilla ei ole munuaisten vajaatoimintaa. Natrium oli hieman koholla, joka kertoo elimistön kuivumisesta. Se selittyy täysin oksentelulla ja puklailulla. Ensi viikolla meillä on soittoaika lääkärille ja keskustelemme hänen kanssaan jatkosta. Neuvolassa oli puhetta, että todennäköisesti edessä on virtsateiden varjoainekuvaus. Refluksin suhteen lääkäri halusi odottaa meneekö se puolen vuoden ikään mennessä ohi. Vielä ei ole ainakaan helpotusta näkynyt, päin vastoin. Oksentelu on lisääntynyt.
Hyvästä rytmistä ja rutiineista huolimatta, Elian herää edelleen öisin kerran tai kaksi syömään. Ensimmäinen herätys on yleensä neljän aikoihin ja toinen kuuden seitsemän aikoihin. Parempaan suuntaan tämä on kuitenkin menossa, sillä usein jää tuo ensimmäinen herätys kokonaan pois. Nukahtaminen on kuitenkin vaikeaa iltaisin ja yleensä tulee pitkä itku ennen kuin uni tulee. Elian rauhoittuu melkein aina, kun hänelle laulaa. Hän tykkää kuunnella laulua ja lemppari lauluiksi onkin muodostunut Tuiki tuiki tähtönen ja Sininen uni. Myös kirjat ovat nyt suosiossa. Elian tykkää kuunnella tarinoita ja katsella kirjojen värikkäitä kuvia. Olemmekin liittyneet vaukirjaan, josta Elian saa joka kuukausi uusia kirjoja. Mitä värikkäämpi kirja ja mitä paksummat sivut sen parempi. Elianin lempi leluja ovat laulava koira, pyöreä helistin ja Minni Hiiri purulelu!

Elian on oppinut myös kääntymään selältä vatsalleen, vatsalta selälleen ja kierimään. Myös ryömimistä opetellaan ahkerasti. Jalatkin ovat löytyneet ja ne ovat nyt koko ajan suussa. Sukkia saa etsiä pitkin sänkyä ja lattiaa. Hän hymyilee, nauraa, kiljahtelee ja höpöttää minkä ehtii! Muutama päivä sitten olin jo varma, että hän osaa sanoa äiti. Olin keittiössä ja Elian makuuhuoneemme lattialla leikkimässä. Hän huuteli "Ääätii" "ääitiii" "äätttiiii" ja kun saavuin paikalle hän hymyili tyytyväisenä.  Näitä tälläisiä tilanteita on nyt ollut muutama ja Villekin on sen kuullut. Voiko näin pieni jo osata sanoa jotakin tarkoituksella? Täytyy kysyä seuraavalla neuvolakäynnillä asiaa.
Tällä hetkellä parasta on istua tuetusti itse eikä aina äitin tai isin sylissä. Elian yrittää myös nousta makuultaan istumaan. Pian olisi aika hankkia syöttötuoli. Millaisia teillä on? Mikä on paras? Olemme tutustuneet valikoimaan ja näyttäisi siltä, että vaihtoehtoja on monia. Kätevin on varmaan sellainen jossa voi vähän vanhempikin lapsi istua? Elian opettelee myös kovaa vauhtia juomaan itse, joten olemme hankkineet hänelle nokkamukin, johon saa tuttipullon tutin. Siitä on helpompi opetella juomaan kuin tuttipullosta. Vaikka, ahkerasti tuo poika tuttipullostakin opettelee itsenäisesti juomaan.

Elian nauraa, kun äiti suukottelee ja hieroo nenää nenää vasten. Pienen ihmisen nauru on niin mukaansa tempaava ja tekee kaikesta parempaa. Voisin kuunnella sitä aina. <3 Hän osaa päristellä kielellään ja maiskuttaa ruokaa syödessään ja muutenkin. Se on suloista.

Hän nauttii hurjan paljon vaipan ja vaatteiden vaihdosta sekä ihon rasvaamisesta ja hieromisesta. Etenkin bodyjen ja paitojen vaihto on hauskaa hommaa. Naurattaa aina kun kosketaan kainaloon tai olkapäähän sekä siinä vaiheessa, kun body nostetaan pään yli pois.  Myös lämpimät kylvyt ja peseytyminen ovat lempi puuhia!

Sellainen on meidän viiden kuukauden ikäinen Elian. <3 
Millaisia teidän viiden kuukauden ikäiset lapset ovat tai ovat olleet? :)

Seuraa minua
Instagram: jennajanikaa
Snapchat: jennajanikaaa
Facebook: Suloisia unelmia

3 kommenttia:

 1. Meillä on Ikean Antilop. On hyvä, kun sen voi kantaa suihkun alle pesuun. On myös halpa! Me ostettiin vieläpä fbkirpulta alle kympillä. En vaihtaisi muuhun. 😊

  VastaaPoista
 2. Meilläkin Ikean antilop. Pysyy pystyssä villilläkin lapsella, kestävä, helppo putsata ja edullinen.

  Meidän 1v 4kk on hivenen pienempi kuin teidän Elian. :D Lapset on kyllä hurjan erikokoisia.

  VastaaPoista
 3. Meill myös on Ikean Antilop kun kuvista katsoin ja tuolla tarjoitin osalla vielä. 👌 ja käytettynä on ollut mut kierrätyskeskuksessa halvalla löytyi alle 10e 😊

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥