keskiviikko 10. tammikuuta 2018

ELIAN 2 KK

Meidän pieni rakkaamme on jo kahden kuukauden ikäinen! Aika on mennyt ihan hurjan nopeasti, nopeammin kuin uskoin. Poika on kasvanut ihan silmissä! Nyt, kun katson sairaalassa otettuja valokuvia, huomaan kuinka iso hänestä on jo tullut. Vaikka edelleen hän on niin pieni. <3

Elianin ollessa 17 vuorokauden ikäinen neuvolan terveydenhoitaja tuli kotikäynnille. Sairaalasta kotiutuessamme hän ei ollut saavuttanut vielä syntymäpainoaan. Onneksi kotikäynnillä punnittaessa hänen painonsa oli 4360 grammaa. Syntymäpaino oli saavutettu ja sen ylitsekin oli menty! 2 kuukausi neuvola oli viime viikon torstaina ja silloin pienellä painoa oli jo 5635 grammaa. Myös pituutta on kasvettu huimasti! Neuvolassa mitattaessa poika oli jo 59 cm pitkä. Vauvan kasvun huomaa myös vaatteissa ja vaipoissa. Olen saanut siirtää kaikki 50 kokoiset ja osan 56 kokoisista vaatteista sivuun. Jo heti syntyessään hänellä on ollut koon 2 vaippoja ja ne ovat nyt jääneet pieniksi. Vasta pari päivää sitten otimme käyttöön kolmos koon vaipat.

Neuvolassa meille tarjottiin rotarokotetta, josta kieltäydyimme. Seuraavalla neuvolakäynnillä hän saa sitten ne piikitettävät rokotteet. :) Neuvolan terveydenhoitaja laittoi myös lähetteen lastenlääkärille. Pääsemme selvittämään onko Elianilla maitoallergia. Minäkin sain lähetteen fysioterapeutille kovien lantion kipujen takia.
Meidän elämässämme ei tällä hetkellä ole minkäänlaista rytmiä. Suurimmaksi osaksi vauva nukkuu öisin 2-3 tunnin unia ja päivisin pieniä torkkuja. Jouluaattona hän yllätti meidät kaikki ja nukkui 8 tuntia! Totta kai tämä oli vain yksittäinen kerta, eikä kotona tälläisistä unista ole tietoakaan. Illat ja yöt ovat vaikeimpia ja kaikista itkuisimpia. Silloin usein jopa karjutaan monta tuntia putkeen. Masu vaivaa pientä, ja se vaikuttaa myös uniin.

Korvikkeena meillä on käytössä Nan H A. Aikaisemmin olemme kokeilleet Tuutia ja Nan pro:ta, mutta ne aiheuttivat pienelle todella kovia vatsanväänteitä ja pulauttelua. Oireet ovat helpottaneet korvikkeen vaihdon myötä, mutta eivät täysin loppuneet. Käytössämme on myös vesipohjainen d-vitamiini, maitohappobakteerit, disflatyl masuvaivalääke ja maidon sakeuttaja. Maitoa hän imee kuin pieni pesusieni. Päivässä menee noin 1,5 litraa korviketta!
Ensimmäisen kerran hän hymyili tarkoituksella jo reilun kahden viikon ikäisenä. Eikä mennyt kauaa, kun hän rupesi jo juttelemaan meille, kuville ja leluille. Tällä hetkellä Elianista on parasta makoilla sitterissä ja heilutella leluja ja jutella niille. Etenkin yksi helisevä etana on hänen mieleensä. Niskaa hän yrittää jo kovasti kannatella, mutta pidemmän ajan jälkeen hän väsyy ja pää putoaa lattiaan. Kovasti yrittää jo kääntyä masulleen ja suuttuu, kun se ei onnistukaan. Kädestä jää kiinni. Myös kuolaaminen on alkanut.

Yökylässäkin on oltu jo kaksi kertaa! Molemmilla kerroilla hän on ollut minun äidilläni, muille en vielä uskalla antaa. Toisaalta haluan tuntea lastani hoitavat ihmiset hyvin ja pystyä luottamaan heihin. Elian tuntuu nukkuvan mummulassa paremmin kuin kotona. Kolmannen kerran Elian menee yökylään tämän kuun lopussa, jolloin me Villen kanssa suuntaamme Tampereelle hotelliin nauttimaan vain toistemme seurasta. <3  Emme vielä raaski antaa häntä kuin yhdeksi yöksi kerrallaan. Se on ihan riittävä aika näin pienelle.

Elian tykkää erityisesti, kun häntä puetaan ja hoivataan. Myös laulaminen ja musiikki ovat hänen mieleensä. Tuttuja lauluja on muun muassa tuiki tuiki tähtönen, jota lauleskelin paljon raskausaikana hänelle.

Elianin hiukset olivat syntyessä täysin ruskeat. Nyt ne ovat muuttuneet punaruskeiksi. Kuinkahan kaukaa suvusta sekin tulee, kun Villellä on vaaleat hiukset ja minun oma hiusten väri on tumman ruskea. Myös silmät ovat paljon sinertävämmät kuin syntyessä. :)

Millaisia teidän 2 kuukauden ikäiset vauvat ovat? Tai ovat olleet? 

Seuraa minua
Instagram: jennajanikaa
Snapchat: jennajanikaaa
Facebook: Suloisia unelmia

27 kommenttia:

 1. Aika pienen lapsen jätätte yökylään ilman vanhempia :s Suositus on 10kk-1vuosi kun lapsi voi olla niin pitkään erossa vanhemmista ilman että kokee tulleensa hylätyksi.. teillä on aikaa myöhemminkin olla kahdestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rehellisesti sanottuna minä en usko, että siitä on vauvalle minkäänlaista haittaa, että hän kerran kuussa on yökylässä mummulassa yhden yön. Neuvolassakin tiedetään tästä kuviosta, ja heidän mielestään se on ihan ok. Meidän arkemme ei kuitenkaan ole kovinkaan helppoa sillä olen edelleen melko huonossa kunnossa fyysisesti.

   Poista
  2. Ei kenelläkään ole helppoa aluksi vauvan kanssa ja monilla vaivoja vielä synnytyksestä. Jos et pysty suoriutumaan arjesta leikkauksen vuoksi voit saada apua kotiin, kysy lisää neuvolastasi :)

   Poista
  3. Saamme kyllä apua kotiinkin, mutta totta kai se on mukavempaa kun tutut ihmiset ovat ympärillä. En minä kenelle tahansa halua lastani antaa hoidettavaksi.

   Poista
  4. Yksi yö näin pienellä vauvalla ei aiheuta "hylätyksi tulemisen" tunnetta. Myös Jennalle ja Villelle on tärkeää olla tässä vaiheessa kahdestaan, varsinkin kun synnytys ollut rankka ja alkutaipale raskas. Ei ole mitään väärää jättää yhdeksi yöksi tutuille vanhemille, jotka vauvakin pian jo tunnistaa. "teillä on aikaa myöhemminkin olla kahdestaan" on kyllä huono argumentti, koska sillä ajatuksella aikaa ei oikeasti koskaan löydy, jos aina ajattelee olevan aikaa myöhemmin ja siirtää omia tarpeita myöhemmälle. Vauvankin kannalta on parasta, että vanhemmat voivat hyvin ja ennen kaikkea JAKSAVAT. Joten on hyvä, että he saavat ladata akkuja rauhassa. :)

   Poista
  5. Kyllä, kahden keskinen parisuhde aika on myös tärkeää. Elian tunnistaa jo todella hyvin äitini, sillä hän on osa melkein joka päiväistä elämäämme. :) Minusta on tärkeää muistaa panostaa parisuhteeseen siitäkin huolimatta, että perheessämme on nyt pieni lapsi. Se on lapsenkin etu, että voimme hyvin. Silloin hänkin voi hyvin. :) Mukavaa, että joku ymmärtää ajatukseni ja toimintamme. :)

   Poista
 2. Mitä sille maidonpumppaus idealle on käyny kun korviketta annat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lukemaan tuon postauksen, jossa kirjoitin miten imetykselle kävi. :) Maito ei siis lähtenyt nousemaan ollenkaan ja noin viikko synnytyksestä otin sen pillerin, joka estää maidonnousun.

   Poista
  2. Voi pienen vastustuskykyä. Vaikeaa ajatella että nykytiedolla joku tekee päätöksen olla imettämättä edes muutamaa hassua kuukautta 🙄

   Poista
  3. Eipä ole Elianin vastustuskyky kärsinyt korvikkeista. Imetys on jokaisen henkilökohtainen valinta.

   Poista
  4. Olen eri anonyymi kuin äskeiset. Toivottavasti olet oikeassa vastustuskyvyn suhteen. Monet asiat kyllä voivat paljastua vasta paljon myöhemmin, esimerkiksi korvikkeen vaikutukset noin pienen vauvan suolistoon. Ja tottakai, imetyshän on jokaisen henkilökohtainen valinta. Toivoin kyllä, että mielesi muuttuisi raskauden aikana ja synnytyksen myötä ja olisit edes yrittänyt. Kaikkea hyvää jatkossa.

   Poista
  5. Kyllä Elian on kärsinyt vatsavaivoista ihan syntymästään saakka, mutta siihen on muitakin syitä kuin vain korvike. Kaikkea voi imetykselläkään pois sulkea.

   Poista
 3. Hei, onko teille kerrottu vauvantahtisesta pulloruokinnasta? https://imetys.fi/tietoa-imetyksen-avuksi/vauvantahtinen-pulloruokinta/

  Kuulostaa todella suurelta määrältä korviketta noin pienelle..
  Eikö pieni saanut sairaalassa ollessaan luovutettua äidinmaitoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauvantahtinen pulloruokinta on tuttu juttu :) Määrä on suuri ja olemme siitä neuvolassakin keskustelleet ja miettineet millä määrää saisi pienennettyä. Maidon sakeuttajaa kokeilimme, mutta siitä ei juurikaan ollut apua.

   Poista
  2. Hän sai luovutettua äidinmaitoa teho-osastolla ollessaan, mutta synnytysosastolle siirtyessä ei enää saanut kuin korviketta.

   Poista
 4. Pakko kommentoida, kun itselläni on pari viikkoa nuorempi poika. Tuo vastikemäärä kuulostaa valtaisalta! Meidän poika syö sen 700 milliä päivässä ja kasvaa sillä... Onko teitä ohjeistettu antamaan noin paljon? Olen ymmärtänyt, että parikuisen tarve on enintään sen 800 milliä vuorokaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ruokamäärä on suuri, ja olemme siitä neuvolassakin keskustelleet. Saimme ohjeiksi kokeilla maidon sakeuttajaa, mutta siitä ei juurikaan ollut apua. Tämän jälkeen neuvolassa totesivat, että pakkohan poikaa on ruokkia, jos nälkä on. Ei nälässäkään voi pitää. Yksilöitähän nämä ovat. Ja toisaalta kasvuvauhti on ollut hurja!

   Poista
 5. Mäkin mietin, et hurjan pieni on vauva vielä yökyläilyyn. Oon kuullut sellaisen karkean ohjeen, että kk vastaa tunteja eli esim 2kk ikäinen voi olla 2h kylässä ja sitten taas vuosi vastaa öitä eli esim 2v voi olla 2 yötä. Miettisin tätä vielä hieman...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni vauva ei siitä kärsi, jos hän viettää kerran kuussa yhden yön mummulassa. Meidän arkemmekin on edelleen melko haastavaa sillä olen fyysisesti huonossa kunnossa edelleen.

   Poista
 6. Ammattilaisenkin (ls) korvaan kuulostaa hurjalta, että miltei vastasyntynyttä annetaan yökylään. Ehditte tosiaan viettää parisuhdeaikaa myöhemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauva viettää yhden yön kerran kuussa mummulassa yökylässä. Neuvolassakin ovat olleet sitä mieltä, että asia on ok.

   Poista
  2. Mun mielestä aivan järkyttävää!!!!

   Poista
  3. Mielestäni yksi yö kerran kuussa ei ole mitenkään järkyttävä asia. Onhan niitäkin vanhempia, jotka ovat laittamassa lasta joka viikonloppu hoitoon.

   Poista
  4. Mutta ei noin pieniä..

   Poista
  5. Kyllä minä tiedän vanhempia joiden lapset ovat alle kuukaudenkin ikäisenä viikonloppuisin hoidossa. Eli mielestäni kerran kuussa ei todellakaan ole mikään järkyttävä asia, eikä lapsemme siitä kärsi.

   Poista
 7. Vastasyntyneen kehityksen kannalta yökyläilyt ei ole järkeviä. Kannattaa lukea vauvan kiintymyssuhteen kehittymisestä. Täysin eri asia viedä vaikkapa 2v ikäinen kerran kuussa mummilaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme tietoisia vauvan kiintymyssuhteesta ja lukeneet siitä raskausaikana paljon. Kiitos kuitenkin neuvosta.

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥