maanantai 8. tammikuuta 2018

EHKÄISY SYNNYTYKSEN JÄLKEEN

Jo synnytysosastolla maatessani minut leikannut lääkäri tuli keskustelemaan kanssani leikkauksen kulusta ja sen aiheuttamista rajoituksista. Yksi rajoituksista on, etten saisi raskautua ennen kuin leikkauksesta on kulunut vuosi. Leikkausarven on saatava parantua kunnolla. Haaveenani on aina ollut suuri perhe ja lapset mahdollisimman pienellä ikäerolla. Olimme keskustelleet seuraavan lapsen yrityksestä ja pohtineet, että ehkäpä häiden jälkeen olisi sopiva ajankohta. Nyt tämän kiellon myötä tämä ei tietenkään tule tapahtumaan. Odotettava on ainakin marraskuulle. Myös vaikea synnytys on saanut minut ajattelemaan toisin, jopa pelkäämään raskautumista.

Sairaalassa ollessani olin sitä mieltä, että haluan ehdottomasti aloittaa minipillerit mahdollisimman pian. Sainkin vuoden pillerit reseptille, mutta en koskaan hakenut niitä apteekista. Mainitsin asiasta neuvolassa ja sain sieltä kolmen kuukauden pillerit kokeiluun. Terveydenhoitaja kehotti aloittamaan ne samantien. Halusin kuitenkin odottaa jälkitarkastukseen ja miettiä muitakin vaihtoehtoja rauhassa. Jälkitarkastus kuitenkin oli ja meni, enkä tullut yhtään sen varmemmaksi pillereiden aloituksesta. Mielessä pyöri vain ne monet haittavaikutukset, joita pillerit vuosia sitten aiheuttivat. Pelkäsin kehoni menevän taas sekaisin.

Kyselin myös tuttaviltani kokemuksia pillereistä, ja niitä tuli laidasta laitaan. Toisilla ne olivat jättäneet kuukautiset kokonaan pois, ja toiset kärsivät jatkuvasta tiputtelusta. Pitkän pohdinnan jälkeen tulimme Villen kanssa siihen tulokseen, että en aloita minipillereitä enkä mitään muutakaan hormonaalista ehkäisyä. Pärjäämme hyvin kondomilla. Tiedämme, että haluamme lähteä yrittämään seuraavaa lasta viimeistään parin vuoden kuluttua. Helpompaa etten sotke kehoani hormoneilla.

Millaiseen ehkäisyyn te olette päätyneet synnytyksen jälkeen? Oletteko olleet tyytyväisiä?

Seuraa minua
Instagram: jennajanikaa
Snapchat: jennajanikaaa
Facebook: Suloisia unelmia10 kommenttia:

 1. Itselläni ei ole vielä lapsia, enkä ole vielä raskaanakaan mutta olen myös miettinyt synnytyksen jälkeistä ehkäisyä tulevaisuudessa. Itselläni on ollut käytössä aiemmin Yaz-pillerit ja pari vuotta ennen ehkäisyn poisjättöä käytössä oli Nuvaring-ehkäisyrengas. Oma kiertoni oli todella sekaisin e-renkaan poisjätettyäni, ja lopulta kävin gynellä saamaan apuja kierron käynnistymiseen. Sain myös ovulaation induktiota varten letrozolet, koska kierto ei meinannut säännöllistyä ja ovulaatio jäi puuttumaan. Näin ollen minusta myös tuntuu siltä, etten aloita hormoniehkäisyä tulevaisuudessa synnytyksen jälkeen. En halua kierron menevän sekaisin sikäli mikäli toista lasta joskus toivoisimme. Kuparikierukkaa olen itse ensisijaisesti miettinyt, mutta voisin ehkä harkita myös hormonikierukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä asioita on hyvä pohtia etukäteen. Mekin mietimme pitkään miten toimimme ja alkuun meidän ei pitänyt aloittaa minkäänlaista ehkäisyä, mutta sektio muutti kaiken. Kondomi on onneksi ihan riittävä. :) Minullakin kierto meni silloin aikanaan sekaisin e-pillereiden takia. Varmasti sinunkin kohdallasi fiksu ajatus, ettei kiertoa lähde enää sotkemaan hormonaalisella ehkäisyllä. :) Onko letrozoleista ollut apua?

   Poista
  2. Joo, letrozolet on auttaneet ainakin siten, että ovis on tapahtunut nyt molemmissa kahdessa kierrossa missä ne on olleet mulla käytössä :) Vielä ei ole tärpännyt, mutta ainakin viimeisimmässä kontrolliultrassa tällä viikolla lääkäri oli todella tyytyväinen tilanteeseen. Joten jospa meillekin se kauan kaivattu plussa tiensä löytäisi :)

   Poista
  3. Mukava kuulla, että letrozoleista on ollut apua. :) Toivon, että teillä tärppää pian! :)

   Poista
 2. Varmasti hyvä ratkaisu! Mulla oli Cerazette-minipillerit ja ne vei menkat pois. Nyt kun lopetettiin ne joulukuun lopulla niin jännitän että kuinkakohan kauan niitä menkkoja saa odotella et pääsee yrittämään raskautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. :) Toivotaan, että menkat alkavat pian ja pääsette yrittämään raskautta. <3

   Poista
 3. Minulle ei pillerit sovi, kun ne kohottavat verenpaineen niin korkeaksi, että korvissa humisee. Kierukkaa olen miettinyt, mutta kyllä mekin kondomilla ollaan menty. Kohtahan tässä voisi jo piuhat pistää poikki, koska uusia vauvoja ei meille ole enää tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on verenpaineen nousu on kyllä yksi pillerien huono puoli :( Onneksi Kondomi on ihan riittävä :)

   Poista
 4. Mä en nyt toisen synnytyksen jälkeen aloittanut mitään hormonaalista ehkäisyä, vaikkei toiveissa olekaan enää lisää lapsia. Jotenkin oli vain sellainen fiilis, vaikken oikein osaa sanoa miksi. Ikääkin on jo sen verran, että hedelmällisiä vuosia on varmaan max. viisi jäljellä. Toisaalta isomummoni oli 48-vuotias, kun jo edesmennyt mummoni syntyi, joten eihän sitä koskaan tiedä! :)

  Sinänsä ehkäisypillereistä ei ole mitään negatiivista sanottavaa omalla kohdallani, eli kierrot ovat aina olleet säännöllisiä (28 vrk) ja molemmat raskaudet alkoivat heti ensimmäisestä kierrosta ehkäisyn lopettamisen jälkeen, vaikken tosiaan ole enää mikään teini ja on lievää endoa ja ylipainoa yms. Pillereitä tuli popsittua 15 vuotta ennen ekaa raskautta ja noin kaksi vuotta lasten välissä. Se hyvä puoli pillereissä myös oli, että veivät kovat menkkakivut pois, mutta nyt synnytysten jälkeen olen huomannut, että ne ovat muutenkin kivuttomat, ellei sitten endo ala jossain kohtaa taas oireilla. Mutta toistaiseksi olen tyytyväinen näin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta eihän tuo ikä kerro mitään. Jotkut tulevat äideksi vanhempanakin :) Mutta varmasti hyvä ratkaisu olla aloittamatta mitään, jos sinusta itsestäsi tuntuu siltä. Kyllä sen itse tietää :) Mukava kuulla välillä positiivistakin palautetta pillereistä. Usein kuulee vain sitä huonoa. Itsellänihän ne sotkivat kehon kokonaan.

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥