torstai 17. elokuuta 2017

MITEN KÄY OPINNOILLENI?

Kuten olen täällä maininnut, olen jo useamman vuoden opiskellut lukio-opintoja itsenäisesti. Nyt raskauden edetessä on ollut pakko miettiä, mitä opinnoille käy, kun vauva syntyy. Tiedän, ettei minulla ole energiaa hoitaa vauvaa, pyörittää kotia ja vielä opiskella siinä samalla. Suunnitelmahan oli aloittaa ylioppilaskirjoitukset tänä syksynä ja jatkaa niitä ensi vuonna, mutta vauvan tulo muuttaa paljon suunnitelmaa. Haluaisin kuitenkin päästä kirjoituksista kunnialla läpi, ja ylioppilastodistuksen avulla jatko-opiskelemaan. Tämä ei todennäköisesti tule onnistumaan huonosti nukuttujen öiden ja rajallisen lukuajan kanssa.

Yksi tämän kesän tärkeimmistä jutuista tehtävälistalla oli päättää mitä teen opintojen suhteen. Olen paljon pohtinut asiaa, sillä en missään nimessä haluaisi keskeyttää opintoja ja lykätä niitä taas eteenpäin. Haluaisin valmistua ja hakea jatko-opiskelemaan vauvan ollessa tarpeeksi vanha. Mutta faktat ovat faktoja ja tiedän mihin itse pystyn ja mihin en. Pakko ihailla niitä äitejä ja isiä, jotka jaksavat opiskella vauvan ollessa pieni!

Näin ollen, olen päättänyt keskeyttää opintoni siihen asti, että vauva on tarpeeksi vanha päiväkotiin. Mielestäni pienen lapsen paikka on kotona ja Ville on kanssani samaa mieltä, joten hän tukee päätöstäni. Haluan viettää päivät poikani kanssa, nähdä hänen kehittyvän ja oppivan uusia asioita. Päätös oli vaikea, mutta se on meille oikea. Lapsen ensimmäiset vuodet menevät niin nopeasti, eikä niitä saa takaisin. Opiskella voin koska vain. :)

Miten te olette toimineet opintojen/töiden suhteen, kun olette jääneet äitiyslomalle? :)

Seuraa minua
Instagram: jennajanikaa
Snapchat: jennajanikaaa

14 kommenttia:

 1. Itse olen opiskellut viimeiset pari vuotta yliopistossa toista tutkintoa töiden ohella. Olen pitänyt sitä omana harrastuksenani ja aivojumppana. Olen nyt äitiyslomalla ja tarkoituksena on syksyllä jatkaa opintoja äitiysloman ohella. Opintoja teen jaksamisen mukaan etäopiskeluna. Tosiasiassa ei ole hajuakaan miten homma toimii käytännössä, mutta luultavasti jokatapauksessa vauva nukkuu päivällä muutaman tunnin, jolloin omalle päänupilleni tekee hyvää saada aivojumppaa. Ja kieltämättä tuo yliopiston rajattu opinto-oikeuskin painaa jonkin verran ratkaisussa ;) Kevät meni mahaa kasvattaessa ja opinnot eivät edenneet, joten kurottavaa löytyy. Suunnitelmia on siis paljon, mutta aika pitkälle tiedostan, että mennään miten jaksetaan :) Tällä hetkellä kuitenkin suunnitelmat näyttävät varsin toteuttamiskelpoisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihailtavaa, että joku jaksaa opiskella töiden ja äitiysloman ohella. Tsemppiä opintoihin! :)

   Poista
 2. Mä jatkoin opiskeluja monimuotoisesti. Jäljellä oli muutamama verkkokurssi ja opinnäytteen tekeminen ja esittely+yksi tapahtumassa olo. En kokenut sitä raskaaksi,koska vauvan päiväuniaikaan pystyi tekemään paljon ja miehen tuki auttoi. :) -miljama

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että jaksoit jatkaa opiskeluja. Ihanaa, että miehesi on ollut tukenasi. :)

   Poista
 3. Jos ja kun haluat jatko opiskelemaan, ei sun oo pakko mennä kirjoituksiin. Pelkkä lukion päättötodistus riittää hakemaan esim amk kouluihin. Kirjoituksiin pystyy osallistumaan myös jälkikäteen jos haluaa. Esim jos on käynyt jo jonkun amk koulutuksen voi senkin jälkeen osallistua kirjoituksiin. Moni ei tiedä, että kirjoituksii EI ole pakko osallistua päästäkseen jatko opiskelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä en tiennytkään, kiitos tiedosta! :)Mutta, koska kursseja on jonkun verran kesken, pitäydyn silti kannassani. Parempi suorittaa ne kunnialla kuin hutaisten. Haluan kyllä joka tapauksessa saada sen ylioppilastodistuksen.

   Poista
  2. Pakko kurssit onkin suorittaa, että saat todistuksen. Mutta kirjoituksiin ei ole pakko osallistua. Ja silti saat todistuksen!

   Poista
  3. Hyvä tietää tulevaisuutta ajatellen :)

   Poista
 4. Oma äitini mulle joskus muinoin sanoi että "opiskele ensin, hanki sitten vasta lapsia" koska hän oli opiskeli minun ja veljeni ollessa pieniä ja oli kuulema hirvittävän raskasta.
  Itselläni ei siis vielä lapsia ole, mutta uskon että opiskelujesi tauottaminen on paras vaihtoehto. Opiskelemaan ehtii kyllä myöhemminkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin lapsena ja edelleen aikuisenakin olen kuullut tuota, että "opiskele ensin, hanki lapset vasta sitten". Ehkä lauseella on jotain perää. Uskon vahvasti, että päätökseni on oikea. Opiskella ehtii koska vain :)

   Poista
 5. Jaa että "muutaman vuoden" olet opiskellut nettilukiota? Itseasiassa about kaksi. Ja millä tavalla päätös opintojen keskeyttämisestä oli vaikea? Tietääkseni (aivan alusta blogisi lukijana) olet yrittänyt lasta vuosia, tauotta. Jatkuvasti. Miehen kanssa tai yksin. Toisinaan olet opiskellut, toisinaan vain ollut. Olet kai siis ehtinyt ajatella jo vuosia, kuinka (ehkä siinä hetkessä opiskellessasi) opintojeni käy? Varsinkin kun nyt -2v sitten nettilukion aloitit ja lasta samalla yritit, viimein taas onnistuen? Toivoisin todella, että vastaisit, jotta yksi ihan ensimmäisistä ja vuosikausia sinun blogiasi ja elämääsi seuranneista saisi tämän mieltä polttavan vastauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä mitä sinulta on ohi mennyt, mutta olen opiskellut nettilukiossa useamma vuoden kuin vain kaksi. Eli kyllä aivan oikein olen tähän postaukseen kirjoittanut :) Päätös opintojen lopettamisesta oli vaikea, koska haluaisin päästä heti opiskelemaan, kun vauva menee päivähoitoon. Lopettaessani lukio-opinnot tiesin että ne jäisivät kesken, jolloin jatko-opiskelua saisi odottaa vielä pidempään. Lapsen yrityksestä huolimatta en ole luonut ajatustakaan yritysvaiheessa sille miten opinnoilleni käy jos lapsen saisin. Pitkään näytti siltä, että lapsen saaminen jää vain haaveeksi, joten miksi olisin tehnyt varalle jos tulen raskaaksi suunnitelmaa? Ensimmäiset yritysvuodet elin niin ja se kävi henkisesti raskaaksi.

   Poista
 6. tuleeko vauva teidän yhteisenä toiveena vain vaan sinun? Availet yksinäs äityispakkausta, puhut asioista "minä olen päättänyt muodossa"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauva on meidän yhteinen toive. Ei miestäni kyllä haitannut yhtään että äitiyspakkauksen yksin avasin. Hän kävi sen tässä illan aikana läpi itsekseen. Enkä kyllä ymmärräkään miksi minun olisi pitänyt sen avaamisen kanssa odottaa iltaan asti? Totta kai päätös siitä ettemme käytä kestovaippoja tuli minulta. Noin 75 % vauvan vaipoista tulen minä vaihtamaan ja pesen meidän pyykkimme. Enkä koe siinä mitään väärää, että en halua lisätä pyykkiä jota muutenkin pyöritetään viikossa monta koneellista. kertakäyttövaipoilla pääsemme helpommalla. Ja kyllä tuo mieskin on mielipiteensä kestoilusta sanonut, eikä vaikuttanut kovinkaan innokkaalta lähtemään siihen touhuun.

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥