lauantai 29. heinäkuuta 2017

SAIRASTELUA

Viimeiset kolme viikkoa on mennyt suoraan sanottuna lääkärissä ravatessa. Rakenneultran jälkeen minulla alkoi aivan järkyttävät selkäkivut, jotka säteilivät kylkiin ja rintalastaan. Kipu oli kamalaa. En kyennyt istumaan tai makaamaan. Koko ajan oli seistävä ja oltava liikkeessä. Särkylääkkeet eivät auttaneet. Muutaman tunnin kärsimisen jälkeen soitin äidilleni ja pyysin kyytiä päivistykseen. Täällä päivystys on iltaisin, öisin ja viikonloppuisin toisella paikkakunnalla noin 25 kilometrin päässä. Autossa istuminen oli yhtä helvettiä! En tiennyt miten päin olisin ollut sillä kipu tuntui koko ajan. 

Päivystyksessä kipuni otettiin heti vakavasti, ja he pyysivät minua soittamaan taysin synnytyspäivystykseen varmuuden vuoksi ja tarkistamaan, ettei kyse ole mistään raskauteen viittaavasta. Puhelimessa juttelin inhottavan oloisen naisen kanssa, joka naureskeli ja ihmetteli, miksi soitin heille. Miksi minut oltiin ohjeistettu soittamaan ylipäänsä tälläisen vaivan takia? Puhelusta jäi todella ikävä fiilis tuon nauramisen takia. Hän ei uskonut oireideni johtuvan raskaudesta ja näin ollen minut voitiin hoitaa normaalin päivystyksen puolella. Kerroin asian hoitajalle ja hän sanoi ottavansa minut lääkärin jonoon.  Hetken päästä hoitaja ilmoitti haluavansa ottaa virtsatestit tulehduksen poissulkemiseksi. Onneksi ottivat sillä tulehdushan sieltä paljastui, joka oli tulehdusarvoista pääteltynä levinnyt munuaisiin asti. Sain reseptin antibiooteille ja pääsin kotiin. Tämä oli elämäni lyhyin päivystyksessä käynti, sillä kaiken kaikkiaan käynnissä kesti vain tunti! 

Söin kiltisti viikon ajan antibiootteja. Oireet helpottuivat heti parin päivän jälkeen ja olo oli suht normaali jo viikon jälkeen. Huokaisin helpotuksesta, että tulehdus oli ohi. Turhaan koin helpotusta, sillä viime viikon maanantaina oireet alkoivat uudelleen, mutta pahempina. Soitin päivystykseen ja kyselin lähdenkö siellä käymään vai odotanko aamuun. Hoitajan ja lääkärin kanssa tulimme siihen tulokseen, että odottaisin aamuun. Tiistai aamuna soitin terveyskeskukseen ja sain lähetteen virtsan bakteeriviljelyyn, jota ei oltu tehty heti ensimmäisellä kerralla. Samalla otettiin myös tulehdusarvot. Tulehdusarvot olivat nousseet ja virtsan pikatesti näytti leukkareiden olevan kolmella plussalla. Lääkäri määräsi minulle toista antibioottia viikon kuurin ja pyysi soittamaan viljelyn tuloksista parin päivän päästä.

Keskiviikkona minulla oli neuvolaan aika, jolloin oli tarkoitus käydä nopeasti läpi verensokereiden kotiseurannan tuloksia ja tehdä uusi lähete äitiyspoliklinikalle. Ylityksiä on ollut liikaa. Lähetteen tekeminen siirtyi kuitenkin seuraavalle viikolle, sillä keskityimme tähän tulehdusasiaan ja oireisiini paremmin. Virtsan bakteeriviljely oli tullut takaisin negatiivisena, eli minua oli hoidettu väärällä diagnoosilla jo pari viikkoa täysin turhaan! Hieman suututti. Oireiden ja supistusten takia hän halusi laittaa lähetteen äitiyspoliklinikalle tarkistukseen. Oli äärimmäisen tärkeää saada tietää missä tulehdus on ja saada se mahdollisimman pian hoidettua. Ennen lähetteen tekemistä hän halusi kuunnella vauvan sydänääniä, ja niitä kuunneltiinkin 20 minuuttia putkeen. Vauvan syke huiteli 175, eikä pieni ollut ehdes kovin liikkuvainen vaan taisi nukkua koko kuuntelun ajan. Terveydenhoitaja tuli siihen tulokseen, että nyt laitetaan lähete synnytysvastaanotolle ja lähden samantien sinne. Oli tarkistettava, että vauvalla on kaikki hyvin. Hän epäili kyllä, että vauva reagoisi vain tulehdukseen, mutta asia oli kuitenkin tarkastettava.

Neuvolan jälkeen soitin Villelle, ja kysyin haluaisiko hän tulla kanssani synnytysvastaanotolle vai pyydänkö äidiltäni kyydin. Ville oli halukas tulemaan mukaan, joten odottelin tunnin verran häntä töistä kotiin. Yhdessä lähdimme sairaalaan, jossa meidät vastaanotti todella mukava henkilökunta. Mitattiin verenpaine, kehon lämpötila, sillä edellisenä iltana oli ollut hieman lämpöä, otettiin verikokeita ja uusi virtsanäyte. Kaksi tuntia odottelimme aikaa lääkärille. Lääkäri kertoi samat asiat, jotka jo tiesinkin. Valkosolut ja tulehdusarvot reilusti koholla. Virstanäyte puhdas, eli sain lopettaa edellisenä päivänä saamani antibiootit. Niitä oli turha syödä, kun tulehdusta ei kerta ollut. Ainakaan siellä. Sisätutkimuksessa ei selvinnyt mitään poikkeavaa, mutta kohdunkaula oli lyhentynyt viidestä sentistä neljään senttiin. Myös vauvan vointia kurkattiin. Hän näytti voivan hyvin ja sydämestä ei löytyny mitään poikkeavaa. Todennäköisesti hän siis vain reagoi kehossani olevaan tulehdukseen. Levätä pitäisiä ja välttää kaikkea sellaista, joka aiheuttaa supistuksia. Hän ei osannut sanoa missä tulehdus on, mutta määräsi kaiken varalta viikon kuurin toisenlaisia antibiootteja. Jos oireet eivät mene viikossa ohi, olisi lääkäriin mentävä uudestaan.

Oireet eivät helpottaneet. Tällä viikolla neuvolassa otin asian puheeksi ja kysyin voisiko kyse olla jostain suolistotulehduksesta, kun kerran vatsani on toiminut melko aktiivisesti juhannuksesta saakka. Suoliston aktiivinen toiminta kuulemma johtuu vain raskaudesta, joten sitä ei kannattaisi edes lähteä selvittämään. Edelleen kärsin samoista oireista kuin kolmisen viikkoa sitten. Järkyttävät selkä kivut alkavat yht'äkkiä ja saattavat kestää monta tuntia ennen kuin helpottavat. Silloinkin saan ottaa useamman särkylääkkeen kivun helpottamiseksi. Myös alkuraskaudesta tuttu väsymys on palannut, ja voisin nukkua koko ajan. Iltaisin on kuumeinen olo, joka kuitenkin helpottaa aamuun mennessä. Ensi viikolla on neuvolalääkärille aika, ja ajattelin ottaa asian vielä uudelleen puheeksi siellä. Jos mitään ei aiota tehdä, seuraava osoite on yksityinen.

Onko muilla ollut mystisiä tulehduksia raskauden aikana? Mistä ne ovat loppujen lopuksi johtuneet? Saitteko koskaan selville?

Seuraa minua
Instagram: jennajanikaa
Snapchat: jennajanikaaa
Facebook: Suloisia unelmia

8 kommenttia:

 1. Voi miten kurjaa tuollainen sairastelu, varsinkin kun ei tiedä mistä oireet johtuu.
  Tsemppiä parantumiseen, toivottavasti syy oloon vielä selviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tässä tosiaan turhauttaa, kun ei yhtään tiedä mistä oireet johtuvat. Koko ajan tutkitaan, verikokeet ja oma vointi näyttävät, että jossain jotain tulehduksen tynkää on, mutta mitään ei löydy. Kiitos. <3

   Poista
 2. Onpa todella kurja tilanne. Toivottavasti sinulla on hyvä neuvolalääkäri ja asia selviäisi. Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon todella, että lääkärillä selviäisi jotain. Kiitos <3

   Poista
 3. Voi ei, toivottavasti vauva voi hyvin! Millä viikolla oot nyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna päästään kurkkaamaan vauvan vointia uudelleen. Ainakin viimeksi hän oli kunnossa. <3 Tällä hetkellä olen raskausviikolla 25+2 :)

   Poista
 4. Oletko sellaisesta kuullut kuin interstitiaalinen kystiitti? Virtsarakon tulehdus, joka ei näy bakteereina virtsassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ennen kuullutkaan tuollaisesta. Täytyykin ottaa asia puheeksi seuraavalla kerralla lääkärissä.

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥