maanantai 22. toukokuuta 2017

SOKERIRASITUS JA RASKAUSDIABETES

Huhtikuun viimeisellä viikolla, kävin sokerirasituksessa. Tuolloin oli raskausviikko 11+6. Sokerirasitus tehdään yleensä raskausviikoilla 24-28, mutta, jos on suuri riski sairastua raskausdiabetekseen rasitus tehdään jo viikoilla 12-16. Itselläni suuren riskin aiheuttavat suvussa esiintyvä kakkostyypin diabetes, ylipaino sekä monirakkulaiset munasarjat. Ennen rasitukseen menoa olin jo täysin varma siitä, että en tule pääsemään puhtain paperein läpi. Juotava sokerilitku oli vaaleaa läpinäkyvää nestettä ja maistui aivan kamalalta! Seuraavan vuorokauden ajan oloni oli hirveä. Oksetti, päätä särki, huimasi, ruoka ei oikein maittanut, janotti, väsytti sekä hikoilin ja palelin vuoron perään.
Seuraavana päivänä tuli yhteydenotto neuvolasta. Arvot olivat meneet yli rajojen. Minulla on raskausdiabetes. Sain kutsun neuvolaan, jossa asiaa selitettiin paremmin ja mukaani sain verensokereiden mittausvälineet. Alkuun suunnitelmana oli mitata viikon verran. Jos ennen ruokailua arvo olisi yli 5.5 tai tunti ruokailusta arvo yli 7.8 enemmän kuin kerran, kotiseurantaa jatkettaisiin vielä toisella viikolla. 

Ensimmäisen viikon kotiseurannan aikana arvot ylittyivät kaksi kertaa. Soittelin neuvolaan ja sain ohjeita ruokavalion korjaamiseksi. Mitään ei tarvinnut kokonaan jättää pois, mutta vähentää. Nyt toisella viikolla arvot ovat ylittyneet kuusi kertaa. Saa nähdä mitä tämä sairaus tuo tullessaan. Monet ovat puhuneet, että kyllä tuohon pistämiseenkin tottuu. En minä ainakaan ole tottunut. Joka kerta se sattuu yhtä paljon ja sormenpäät ovat mustelmilla. Ensi viikolla selviää, miten tämän asian kanssa lähdetään eteenpäin.

Onko muita joilla olisi todettu raskausdiabetes? 

Seuraa minua
Instagram: jennajanikaa
Snapchat: jennajanikaaa

12 kommenttia:

 1. Täällä raskausdiabetes myös! Onko sulla paastoarvo yli rajojen vai ruuan jälkeiset? Mistä ruuista sulla nousee? Olethan jättnyt valkoisen viljan ja sokerin pois ruokavaliosta? Kannattaa jättä jos et ole jo jättänyt. Mieluummin se kun insuliini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sekä ennen ruokailua arvot ja ruokailun jälkeiset arvot ylhäällä. Mitään erityistä ruokaa en ole huomannut mistä nousisi. Esimerkiksi aamupalalla parin ruisleivän palan jälkeen nousee. Valkoista viljaa en juurikaan käytä. Sokeria herkutellessa, ja herkuttelu on käsketty minimaalisena tekemään aterian yhteydessä. Oletko sinä pärjännyt ilman insuliinia? :)

   Poista
  2. Kai sulla on jotain verensokeria tasoittavaa proteiinia siinä ruisleivän kanssa?

   Poista
  3. Syön ruisleipäni päällä kalkkunaleikettä. Muuta en aamupalalla jaksa syödä. Neuvolasta ohjeistettiin, että ruisleipä tai täysjyväleipä ovat hyviä eikä niiden pitäisi nostaa sokereita. Silti ne nousevat.

   Poista
 2. Mulla ylittyi paastoarvo sokerirasituksessa, mutta aamun paastoarvot alkoivat ylittyä kotimittauksissa vasta rv 32+. Täällä on sellainen käytäntö, että jos jokin arvo ylittyy kaksi kertaa viikon aikana, niin siirtyy äitiyspolin seurantaan, jonne siis siirryin loppuraskaudessa. Äitiyspolille sitten ilmoiteltiin s-postilla mittaustuloksia ja jos tuli edelleen ylityksiä, niin sitten tarvittaessa insuliinille. Mulla aloitettiin insuliini rv 38+, kun paastoarvot ylittyivät melkein joka aamu (olivat alle 5.8 kuitenkin), muut päivän mittaustulokset (ja kaikki aterian jälkeiset) olivat normaaleja. Insuliinihoidon takia synnytys myös käynnistettiin rv 40+0, vaikka vauva oli ihan normaalikokoinen (50 cm/3250 g) ja hyvin voiva. Loppuraskaudessa oli pari ylimääräistä ultraa, jossa seurattiin vauvan kasvua, mutta mun tapauksessa rd:llä ei tosiaan ollut vaikutusta vauvan kasvuun.

  Insuliinin pisto oli ihan piece of cake, eli sattui huomattavasti vähemmän kuin sokerin mittailu, eli ei oikeastaan ollenkaan. Vauvan sokeriarvoja mitattiin sairaalassa 2 vrk, mutta ne olivat ok, joten kotiin päästiin 2 vrk:n iässä. Oma sokeri mitattiin myös kerran synnytyksen jälkeen, mutta se oli varsin hyvä. Ja sokerirasituksessa kävin n. 2,5 kk synnytyksen jälkeen, mutta silloin tuli tosi hyvät tulokset. Sokeria seurataan kuitenkin myös jatkossa tuon insuliinihoidon takia.

  Kaiken kaikkiaan rd ei ollut niin paha nakki kuin mitä on peloteltu, mutta olisi tietysti voinut olla ilmankin. Takana on myös toinen raskaus, mutta silloin ei ollut raskausdiabetestä. Raskauksissa ei ollut eroa, eikä synnytyksissäkään paitsi, että tässä rd-raskaudessa tosiaan puhkaistiin kalvot. Kohdunsuu oli tosin jo 3 cm auki, joten spontaani synnytyskin olisi varmaan ollut ihan käsillä.

  Tsemppiä ja hyvää loppuraskautta!♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mulla on onneksi aamun paastot olleet toistaiseksi hyvät, mutta ennen lounasta ja päivällistä sekä niiden jälkeen arvot ovat pilvissä. Onneksi radista huolimatta synnytit normaalikokoisen vauvan. :)

   Hyvä, että sokeria seurataan jatkossa tuon insuliinihoidon takia. Oliko tämä radi siis esikoista odottaessa? Eli ei välttämättä tule uudelleen seuraavassa raskaudessa? :)

   Poista
 3. Voih, tutun näköiset välineet! Tuota hommaa saa jatkaa kyllä synnytykseen asti. Jos ylityksiä ei tule niin silloin tulee mittauspäiviä viikkoon 2 tai 5 riippuen viikoista. Jos ylityksiä niin sitten voi olla että koko loppuraskaus joka päivä täytyy mittailla, varsinkin jos tulee pistosinsuliini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ohjeistettiin, että jos ylityksiä ei tule voidaan koko homma unohtaa toistaiseksi. Ylityksiä on nyt tullut aika reippaasti, joten taidan saada mittailla joka päivä synnytykseen asti.

   Poista
 4. Pistämiseen tottuu ihan varmasti ajan kanssa, tää aika ei vielä oo ollut niin pitkä että välttämättä oliskaan tottunut:) miettii niitä jotka joutunu pistelemään vuos kymmenet niin ei se enää tunnu, ainakin asiakkailta jonka kanssa tästä puhunut töissä :D
  Tsemppiä pistämisiin ja raskaus diabeteksen kanssa elämiseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti olet oikeassa, etenkin nyt, kun pistämään joutuu koko raskauden ajan. :) Kiitos <3

   Poista
 5. Eksyin sattumalta blogiisi, ja yllätyin kun huomasin tuttuja. Villelle terveisiä, onnittelut vauvasta 🙂
  -Nanni

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥