tiistai 1. maaliskuuta 2016

Ensikäynti

Viime viikon torstaina oli kauan odotettu ensikäynti Ovumialla. Olimme vartin etuajassa paikalla, mutta onneksi lääkäri ehti ottamaan meidät aikaisemmin. Alkuun kävimme esitietolomakkeet läpi. Lääkäri kyseli suhteestamme, sen laadusta ja kestosta. Kerroimme myös hääsuunnitelmista. Keskustelimme terveyshirstoriastani, nykyisistä lääkityksistäni, kuukautisista, kierronpituuksista, teroluteista, aikaisemmista hoidosta ja mielenterveydestäni. Kaksisuuntainen mielialahäiriöhän on ollut oireettomana nyt useita vuosia, ja lääkäriltä heräsi epäilys, josko minulle oltaisiin annettu väärä diagnoosi. Ehkäpä sairastinkin silloin masennusta? Olihan siinä kuitenkin siskon kuolema, anoreksia, koulukiusaaminen ja muita juttuja. Miehen siemennestetutkimuksen tulokset olivat olleet hyvät, joten sitä ei tarvitse enää stressata. Sergei oli varsin tyytyväinen asiaan. :) 

Lomakkeiden ja keskustelun jälkeen Sergei siirtyi odotusaulaan juomaan kahvia ja minut tutkittiin. Ultralla katsottiin kohdun limakalvo, joka oli oikein hyvällä mallilla sekä munasarjat. Munasarjoista löytyi useampia pienempia munarakkuloita ja yksi hieman suurempi, joka saattaisi ovuloida. Lääkäri kuitenkin sanoi, etteivät munasarjani näytä yhtään pco-tyyppisiltä, joten diagnoosini vaihtui anovulaatioon. Kyllä laittoi ihmetettymään, mitä ne aikaisemmat lääkärit ovat siellä nähneet, jos pco:ta ei kerta ole. Tavallaan olen huijentunut tästä. Ajattelin nyt kuitenkin kysäistä asiaa uudemman kerran seuraavalla käynnillä. Sain myös lähetteen seksuaalineuvojalle, koska lantion lihakset ovat liian tiukat. Tämä aiheuttaa kipua alavatsalla seksin aikana, joten seksuaalineuvojan pitäisi auttaa minua rentoutumaan. Jos tämä ei kuitenkaan auta, saan lähetteen fysioterapiaan. 

Tutkimuksen jälkeen Sergei pyydettiin takaisin huoneeseen, ja keskusteltiin jatkosta. Sergei sai ohjeeksi vähentää tupakan polttoa tai mahdollisesti lopettaa sen kokonaan. Meille molemmille annettiin pieni painonpudotus haaste, josta ensimmäiset kilot ovat tippuneet jo. Nyt on motivaatiota, intoa ja arvostusta itseään kohtaan, jotta haluaa tehdä tämän oikein. Jos motivaatioksi ei riitä lapsi, tulevat häät sekä parempi terveys ja elämä, sitten en tiedä mikä riittää!  

Sain myös paljon uutta tietoa Teroluteista, vaikka se onkin tuttu lääke ja ollut käytössä useamman vuoden. Ilmeisesti Terolut ei auta mitenkään raskautumisessa, vaan se vaikuttaa vain kierron loppuun. Nyt pitäisi jättää Terolutit pois ja odotella omia menkkoja. Jos niitä ei kuulu huhtikuun alkuun mennessä, soitan klinikalle ja katsotaan mitä tehdään. Kun menkat alkavat, aloitan kolmantena kiertopäivänä Letrozol nimisen lääkkeen ja syön sitä yhden tabletin päivässä viitenä päivänä peräkkäin. Kp 10-12 ultrataan, jotta nähdään miten lääke vaikuttaa. Sen pitäisi kasvattaa follikkeli, joka sitten mahdollisesti ovuloisi. Ultran jälkeen seurataan ovulaatiotesteillä tapahtuuko ovulaatio. Jos ovulaatio ei tapahdu, laitetaan Pregnyl -piikki iroittamaan munasolu. :) Kolmen kierron ajan jatketaan näin. Jos raskautta ei kahdessa ensimmäisessä kierrossa saada aikaiseksi, tehdään kolmannella hoitokerralla munatorvien aukiolotutkimus. 

Olen niin iloinen, että miehessä oli kaikki kunnossa ja pääsemme aloittamaan hoidot ovulaation induktiolla. Näin tuntuu, että on enemmän vaihtoehtoja jäljellä, jos näillä ei raskautta saadakaan alkamaan. Lisäksi sain reseptille Foolihappoa ja särkylääkkeitä kuukautiskipuihin, jotka ovat usein sieltä kivuliaimmasta päästä. Sain myös lähetteen verikokeisiin, joissa testataan kilpirauhasen vajaatoiminta ja paastosokeri. Nämähän mulla testattiin viimeksi syksyllä, mutta ne on hyvä testata nyt uudelleen. :) Paljon saatiin uutta tietoa, ja paperia kotiin iltalukemiseksi. Nyt vain toivotaan, että menkat alkavat ajoissa, jotta päästään ensimmäistä hoitokiertoa aloittelemaan. :)

17 kommenttia:

 1. Oliko Sergein toive olla tutkimuksen ajan ulkopuolella vai miksi niin tehtiin? Meillä suunnittelukäynnillä mies oli myös tutkimuksen ajan mukana ja luulisin, että oli miehellekin kiva nähdä mistä puhutaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sergei meni tutkimuksen ajaksi ulkopuolelle minun pyynnöstäni. Eikä hänellä onneksi ollut mitään sitä vastan. Muutenkin tuo tutkimustilanne on todella intiimi ja kivulias minulle, joten en halua siinä olevan muita ihmisiä läsnä kuin minä ja lääkäri. Helpompi rentoutua. :)

   Poista
  2. No huh huh, millä tasolla on suhde, kun lapsia ollaan yhdessä yrittämässä eikä mies saa nähdä edes sitä pimpulaa. Ei ihme, ettei oo tärpännyt. Onnee vaan mahdolliseen ikinä koittavaan synnytykseen, kannattaa kyllä pyytää miestä odottamaan käytävällä senkin aikaa, se kun tuppaa olemaan pikkusen kivuliaampaa kun joku sisätutkimus (joita muuten saatetaan myös raskausaikana tehdä useita) ja myös aika intiimiä.

   Poista
  3. Se nyt ei kerro mitään suhteen tasosta, jos en ketään halua sisätutkimuksiin mukaan. Mielestäni minulla on täysi oikeus valita menenkö tutkimuksiin yksin vai en, sillä minuahan siinä tutkitaan.

   Poista
  4. Niin mutta mites oot ajatellu synnytyksen hoitaa? Suahan siinäkin koko ajan "tutkitaan" ja aika lailla sisäkautta.

   Poista
  5. Jep jep.. Ensimmäiset ultrat (siis lapsettomuushoidoissa kun on varhaisultra ja joskus näkyvyyden takia vielä np-ultrakin) tehdään alakautta. Meneekö mies siinäkin ulkopuolelle eikä pääse näkemään vauvaa ultrassa? Ja tosiaan synnytystilannetta mietin myös minäkin.

   En ymmärrä sitä, ettei mies saisi olla läsnä tutkimustilanteessa. Jos se on itselle kivulias, niin luulisi miehen olevan siinä tukena ja turvana. Jos parisuhde on kunnnossa...

   Poista
  6. Synnytys on mielestäni täysin eri asia kuin sisätutkimus. Jos koen tämän minulle näin helpommaksi eikä Sergeitäkään haittaa, niin mikä siinä on ongelmani?

   Miten tämä asia kertoo jotain parisuhteesta? Mielestäni se kertoo sen, että mieheni kunnioittaa minua ja antaa minun hoitaa tämän asian sillä tavalla kuin itse koen parhaaksi ja mukavammaksi. :) Jokainen meistä on erilaien.

   Poista
  7. Naulan kantaan! Sä oot niin erilainen, että toivottavasti sitä lasta ei koskaan sulle tule.

   Poista
 2. Hienoja uutisiakin siis kuulitte, upeaa. Tsemppiä nyt teille ja toivotaan, että pääset pian aloittamaan hoidot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain! :) Kiitos paljon! <3 Toivotaan, että kuukautiset alkaisivat pian niin päästäisiin aloittamaan ensimmäistä hoitoa. :)

   Poista
 3. Nyt kuulostaa lupaavalta! Tsemppiä paljon!! <3

  VastaaPoista
 4. Mitä oikein on tapahtunut? toivottavasti ei mitään tosi vakavaa..😞 Odotan postaustasi, olen seurannut blogiasi jo kauan..😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo miten sen ottaa, suuria elämän muutoksia ja tarvitsin hieman omaa aikaa. Bloggaamista en aio lopettaa ja uusi postaus on tulossa lähiaikoina. :)

   Poista
 5. Minne olet kadonnut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämän muutoksia vain! Uusia postauksia on tulossa taas lähiaikoina. :)

   Poista
 6. Hei! Aijothan palata bloggamaaan ? Täällä odotellaan. Ollut mielenkiintoista seurata matkaanne ja edelleen haluaisin olla mukana :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥