perjantai 21. elokuuta 2015

Vertaistukea

Olen huomannut, että todella moni lukijoista saa blogistani vertaistukea lapsettomuuteen. Olen huomannut myös, että moni löytää blogiini pelkästään lapsettomuusaiheisilla hakusanoilla. Ajattelin nyt kerätä tärkeimmät lapsettomuusaiheiset postaukset yhteen postaukseen, jotta ne ovat kaikilla helposti saatavilla. :) 

Elokuussa 2013 kävin ensimmäisen kerran lapsettomuuspoliklinikalla. Muistan kuinka jännitin tuota ensimmäistä käyntiä todella paljon, mutta turhaan. Lääkäri oli todella ystävällinen ja ihana. Postauksessa ajatuksia ensimmäisestä käynnistä. Kerron myös, mitä käynnillä tapahtui. 

Ensimmäisessä ovulaatio induktiossa sain pistää itseeni Gonal-F nimistä lääkettä. Clomifenit eivät olleet toimineet, kuten olimme odottaneet. Lääkestä tuli haittavaikutuksia, jonka jälkeen lääkettä ei enää kokeiltu. 

Ensimmäinen yrityskierto, joka mentiin täysin Menopurin avustuksella. Muistaakseni tässä kierrossa oli sekavat tuntemukset. Toiveet ja luotto Menopurin toimimiseen olivat niin korkealla, mutta samalla oli pelko siitä, että etenemme hoidoissa inseminaatioon. Oli pelottavaa tajuta, että raskautumisessa saattaisi oikeasti tarvita enemmänkin apua kuin vain lääkkeitä. 

  Ensimmäinen Menopur hoito epäonnistui täysin, koska ultrassa nähty follikkeli oli ilmeisesti surkastunut. Aloitin Terolutit, jotta pitkäksi venynyt kierto saataisiin loppumaan. Tunnelmia epäonnistuneen hoitokierron tiimoilta. 

Toinen Menopur hoito ei antanut kovin hyvää tulosta. Munarakkulat eivät meinanneet millään kasvaa ja Menopuria sai käyttää useita päiviä. Tällöin myös päätettiin, että seuraavassa kierrossa lääke vaihtuisi. Minun kokemukseni Menopurista, eivät siis olleet kauhean positiivisia. 

PCOS, mikä se on?
Minulla lapsettomuuden syyksi löydettiin syksyllä 2013 PCOS. Tässä postauksessa kerron, mikä se on.

Ensimmäinen inseminaatio 
 Muistan kuinka ensimmäinen inseminaatio jännitti. Toiveet olivat korkealla. Postauksessa kerron toimenpiteestä, ja sen tuomista ajatuksista. Kokemuksena inseminaatio oli mukava ja helppo. Jännitin sitä aivan turhaan. :)

Lapsettomien lauantai 2014
Tunnelmia vuoden 2014 lapsettomien lauantailta. Pohdintoja muun muassa siitä, miksi sellaiset ihmiset saavat lapsia, jotka eivät niitä halua. Katkeruus ja kateellisuus oli todella paljon pinnassa tällöin.

Lapsettomuus miehen silmin
Tässä postauksesta tulee esille entisen aviomieheni ajatuksia lapsettomuudesta. Huomaa hyvin, että myös miehillä on erilaisia ajatuksia lapsettomuudesta. Vaikka he eivätkään pääse hoitoihin osallistumaan samalla tavalla kuin naiset.

Toinen inseminaatio
Toisessa inseminaatiossa toiveet olivat korkealla. Limakalvon paksuus oli kerrankin todella hyvä ja ovulaatiokin oli tapahtumassa minä hetkenä hyvänsä.

Selviytymiskeinoja
Mietin erilaisia selviytymiskeinoja lapsettomuuteen. Hyviä selviytymiskeinoja ovat esimerkiksi lemmikit, kumppani, sukulaiset, vertaistuki ja harrastukset.

Oikea ikä suunnitella perheenlisäystä?
Kuten minäkin niin varmasti myös moni teistä parikymppisistä, jotka haaveilette lapsesta olette kuulleet jonkun sanovan teille "olette nuoria, kyllä teillä aikaa on". Tässä postauksessa pohdiskelen sitä, mikä on oikea ikä hankkia lapsia, vai onko sellaista ollenkaan?

Miksi me haluamme lapsen?
Myös tämän kysymyksen on varmasti moni lapseton kuullut. Täytyykö tähän edes olla muuta syytä kuin se, että haluaa elää perhe-elämää? Haluaa kokea äitiyden ja isyyden - vanhemmuuden?

Otteita potilaskertomuksesta
Eron jälkeen tilasin potilaskertomukseni lapsettomuuspoliklinikalta. Potilaskertomuksen lukeminen oli yllättävän rankkaa. Tässä postauksessa on muutamia otteita potilaskertomuksestani. :)

Ensikäynti Fertinovalla
Avioeron jälkeen päätin keskittyä lapsen hankintaan itsenäisenä naisena. Kävin Fertinovalla ensikäynnillä syksyllä 2014. Keskustelimme jatkosta, ja seuraava etappi olisi ollut lahjasukusolu neuvonta. Tämän parissa ei jatkettu kovinkaan pitkälle, mutta tunnelmia tästä luettavissa postauksesta.


Tilanne tällä hetkellä 
Tämä postaus on kirjoitettu viime kesäkuussa, eli pari kuukautta sitten. Kerron meidän tilanteestamme tällä hetkellä. Vauva on enemmän kuin tervetullut eikä ehkäisyä ole käytössä. Silti jatkuvat keskenmenot huolestuttavat. Onneksi eräs sairaanhoitaja jakoi heidän onnistumistarinansa kanssani, joka loi hieman uskoa siihen, että mekin pääsemme jonain päivänä nauttimaan perheenlisäyksestä. :)


Asiaa Teroluteista 
Tämä on viimeisin lapsen hankintaa ja yritystä käsittelevä postaus. Kesäkuussa lyhensin pitkiä kiertojani Teroluteilla. Terolutit tuntuivat vaikuttavan todella paljon mielialaani ja käytökseeni. Onko muilla ollut tälläistä?


Toivoittavasti näistä postauksista on hyötyä teille. :) Ensi talven aikana tänne blogiin on tulossa paljon lisää juttua lapsettomuudesta. Sovimme miehen kanssa, että hakeudumme tutkimuksiin ja hoitoihin ensi vuoden alkupuolella, jos siihen mennessä ei ihmettä tapahdu.

6 kommenttia:

 1. Hienoa että puhut avoimesti näistä asioista. Uskon, että näistä postauksista on apua monille ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Olen normaalistikin avoin ihminen, joten tuntuu luonnolliselta olla avoin myös täällä blogin puolella. :) Toivotaan niin <3

   Poista
 2. Tosi ihana että kirjotiat näistä, tosi kipeistä aiheista tänne! Rispektit sulle ja on mielenkiintoista luettavaa!

  VastaaPoista
 3. Hieno postaus! Toivoisin postausta aiheesta lapsettomuus ja perheelliset ystävät. Viime aikoina lähipiirissäni paljon ollut aihe esillä, että toiset eivät raskaudu, vaikka haluaisivat ja toiset sitten melko nopeastikin. Kaipaisin vinkkejä lapsettoman näkökulmasta miten lähestyä ja tukea ystävää , joka painii lapsettomuuden kanssa. Että mitä uskaltaa puhua , miten tukea toista ja mitkä ovat ne clisheet, joita toinen ei halua kuulla. Moni ystävyys suhde , kun kärsinyt jonkin verran tästä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postaustoiveesta. :) Teen asiasta lähiaikoina postauksen! :) Ymmärrän, että ystävyyssuhteet kärsivät tälläisen asian takia. Itsellänikin on siitä kokemusta. Voisin vaikka vastailla kysymyksiisi postaukseen ja kirjoittaa joitakin vinkkejä ja muita. :) Katsotaan mitä saan aikaiseksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥