tiistai 26. elokuuta 2014

Otteita potilaskertomuksesta

Muutama viikko sitten tilasin lapsettomuuspoliklinikalta potilaskertomukseni. Kuusi sivua tekstiä. Minulle raskasta luettavaa, mutta ajattelin tehdä pienen postauksen tästä.

21.08.2013 Potilas tulee Valkeakosken sairaalasta lapsettomuuden vuoksi. 19-vuotias nuori nainen, kuukautiset alkaneet 11 vuotiaana. Kuukautiset ovat sen jälkeen olleet hyvin epäsäännölliset ja tulleet vain Terolutilla. Sairasti anoreksian vuosina 2008-2010, jolloin painoi alimmillaan 37kg. Papa-koe normaali keväällä 2013. Ei tupakoi. Pariskunta on ollut yhdessä 4-vuotta ja e-pillerit lopetettu 1.4.2012 ja siitä saakka toivottu raskautta. 

Vasen ovario PCO tyyppinen. Oikeassa suurin follikkeli 10mm. Rinnat kymyttömät. Laitetaan lähete verikokeisiin. Lisäksi aloitetaan Clomifen seuraavaan kiertoon. Pyritään saamaan ovulaatio aikaiseksi, inseminaatiota ei tarvita. 

Ensimmäinen käynti pelotti minua hieman, koska olin jo aikaisemmin saanut tietää vasemman munasarjani olevan PCO tyyppinen. Tällöin ei kuitenkaan tullut virallista diagnoosia vaan vasta verikokeiden jälkeen.

14.11.2013 Kolmas ovulaatioinduktioultraääni. Clomifen yksi tabletti kp 3-7 ja Menopur 75 IU x2. Nyt kp 10. Ultraäänessä limakalvo jää hieman knaftiksi 5,5 mm:iin, trifaasinen. Vasemmalla yki 13 mm follikkeli ja oikealla 19 mm täysikokoinen rakkula. 

Tuo oli ensimmäinen kierto jossa uskoin raskauden mahdollisuuteen. Ehkäpä tuo täysikokoinen rakkula vaikutti asiaan. :) 

07.01.2014 neljäs ovulaatioinduktio. Vuoto ei alkanut ja raskaustesti tänä aamuna negatiivinen. Ultraäänessä limakalvo on 7,5 mm, trifaasinen. Kummassakaan munasarjassa ei nähdä keltarauhasta tai mitään muuta follikkelia. Käyttää Terolut yksi tabletti 10 vuorokautta. 

Tuolloin meinasi usko loppua näihin hoitoihin ja lääkkeisiin, mutta onneksi ei vielä loppunut. :) 

21.03.2014 Tulee ensimmäistä inseminaatiota varten. Endometrium hyvä ja kolmirakenteinen. Vasemmassa ovariossa juuri ovuloitumassa oleva täysikokoinen rakkula. Myös ovulaatiokipua ollut tänään aamulla. Spermassa konsentraatio 35 milj/mil ja kokonaismäärä 63 milj. liikkuvuus 1+50%. Pesun jälkeen konsentraatio 15 milj/mil ja kokonaismäärä 7,5 milj. 

Inseminaatioitahan meille tehtiin kaksi ja molemmilla kerroilla olin oikein toiveikas raskautumisen suhteen. Jos vielä joskus aion lapsettomuushoitoja jatkaan aloitan ne ehdottomasti suoraan inseminaatiosta! :) 

Tässä on nyt yksi vaihe takana, sillä paluuta julkisen puolen lapsettomuushoitoihin ei ole. Paitsi ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa. Sitä en tiedä, eikä koskaan voi sanoa ei koskaan. :)  Kuinka moni on miettinyt kuinka vauva haaveiden käy eron tullessa? Tai entä jos lapsettomuuden aiheuttavat syyt pahentuvat? Mitä tehdä? Aloittaakko e-pillerit uudestaan vai ottaa käyttöön joku muu ehkäisy keino? Olisi kiva kuulla kokemuksia! Miten te olette toimineet vastaavassa tilanteessa? :)

10 kommenttia:

 1. Kannattaa ehdottomasti aloittaa e-pillerit, koska niiden ansiosta munasarjat saavat "levätä" ja kun sitten vuosien päästä yrität uudelleen toisen (tällä kertaa sen oikean) miehen kanssa, niin mahdollisuudet raskautua ovat parantuneet huimasti. Mutta tuo muutos ei tapahdu kuukaudessa eikä kahdessa eli voit aivan rauhassa odotella ja etsiä sopivaa miestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas olen e-pillereitä vastaa, koska tiedän millaista "tuhoa" e-pillerit tekevät keholle. Itse en silloin aikoinaan kokenut niitä hyviksi niistä johtuvien sivuvaikutusten takia. Mutta kiitos näkemyksestä, tämä ei vain ole minulle se sopiva vaihtoehto. :/

   Poista
 2. Eikö teillä saa näitä normaalisti ellei erikseen pyydä? Mulle nimittäin tulee aina postissa viikon-parin päästä sairaskertomus, se on kyllä kiva kun sieltä on saanu sit luettua kun lääkärit ei välttämättä ole ääneen kertoneet kaikkea mitä huomaavat :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti ei tullut. :/ Olisi kyllä mukava, jos olisi tullut. :) Se on ikävää, että lääkärit eivät kerro kaikkea mitä huomaavat. Itsekkin olen sen meinaan huomannut. :(

   Poista
 3. Miten rahoitat hoitoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuloillani ja sillä mitä olen pistänyt säästöön. :)

   Poista
  2. Hyvä, että sulla on rahaa säästössä :) Se auttaa kyllä paljon. Sori kun saatoin ehkä ymmärtää väärin tosta ylioppilaskirjoituspostauksesta kun ajattelin, että käyt vielä koulua etkä ole kokopäiväisessä työelämässä. Taisin vähän ymmärtää väärin :D MY mistake. Tsemppiä.

   Poista
  3. Kyllä mie opiskelen, mutta tosiaan nettilukiossa eli opinnot tapahtuvat kotona. :) Kiitos. :)

   Poista
 4. Itse käytän kuparikierukkaa ja oon ollu tosi tyytyväinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että olet tyytyväinen valitsemaasi ehkäisymuotoon. :) Itse en ole vielä päättänyt, mitä valitsen.

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥