perjantai 7. maaliskuuta 2014

PCOS, Mikä se on?

Sain tässä kerran postaustoiveen meidän lapsettomuutemme syystä. Olenkin täällä joskus saattanut ohimennen kertoa mikä se syy on, mutta nyt ajattelin tehdä siitä kokonaisen postauksen. 
Meillähän siis lapsettomuuden syy on minussa. Sain ensimmäisen kerran pcos epäilyksen jo viime vuoden huhtikuussa, mutta asia varmistui elokuussa. 

Mutta mikä se pcos on? Se on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome). 
Tämä ilmenee minulla muun muassa epäsäännöllisinä kuukautisina/kuukautisten poisjääntinä. Joillakin tämä voi näkyä liikakarvoituksena tai aknena (minulla ei onneksi ole kumpaakaan). 
Pcos aiheuttaa myös lapsettomuutta. Esimerkiksi munasolu ei irtoa ja näin ollen ei myöskään hedelmöity. 
Pcos voidaan todeta ultraamalla munasarjat ja erilaisilla verikokeilla, joissa mitataan muun muassa mieshormonien tasoa. Ultrauksessa voidaan löytää munasarjoista helminauhamainen muodostelma munarakkuloita..

Lääkärini mukaan tämä on yleistä naisilla, joilla on keskivartalon lihavuutta. Lääkäri myös kertoi, että riski sairastua diabetekseen tai verenpainetautiin vanhempana on suurentunut. 
Pcos:tä voi ymmärtääkseni helpottaa laihduttamalla (jos on ylipainoinen). Painonpudotus voi auttaa kiertojen säännöllistämiseen ja näin ollen myös raskauden alkamiseen. Tämän vuoksi minäkin sain lääkäriltä määräyksen lähteä laihduttamaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥